Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Verbeteren van medicatiebeoordeling bij ouderen

12 maart 2014

Prof.dr. K. Taxis heeft recentelijk € 95.000,- toegekend gekregen van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) voor onderzoek naar het verbeteren van medicatiebeoordeling bij ouderen.

Ouderen gebruiken vaak geneesmiddelen die het risico op vallen, fracturen door vallen en cognitieve achteruitgang kunnen verhogen met een verlies van de zelfredzaamheid tot gevolg. De huidige medicatiebeoordelingen die worden uitgevoerd die apotheker in samenwerking met de huisarts hebben de potentie om bijwerkingen terug te dringen maar er is tot nu toe weinig duidelijkheid bij welke patiënten medicatiebeoordelingen prioriteit dienen te krijgen.

Het doel van het nu door de KNMP gefinancierde onderzoek is om medicatiebeoordelingen te verbeteren door hierin de Drug Burden Index (DBI) op te nemen als screener voor hoog-risico patiënten en de klinische interpretatie van de DBI inzichtelijk te maken. Het onderzoek betreft een studie waarin voor wat betreft de data verzameling nauw wordt samengewerkt met openbare apothekers die een goede samenwerking met huisartsen hebben en waar medicatiebeoordelingen regelmatig uitgevoerd worden. Bij succes zal de DBI in het apotheekinformatiesysteem kunnen worden opgenomen als een eenvoudig te bepalen screeningsfactor om patiënten die in aanmerking komen voor een medicatiebeoordeling te kunnen selecteren.

Laatst gewijzigd:14 mei 2024 13:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.