Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities

Role of EPAC in axon determination

24 november 2015

Beter inzicht in embryonale ontwikkeling van zenuwcellen

Het bestuderen van het effect van EPAC, een eiwit dat een belangrijke rol speelt in meerdere signaaltransductieprocessen, kan helpen om een beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van zenuwcellen in de hersenen en de vorming van zenuwbanen in embryo’s. Dat stelt neurowetenschapper Pablo Muñoz Llancao in zijn proefschrift. Zijn resultaten helpen om neuronale polariteit en de ontwikkeling van het axon, de uitloper van de zenuwcel, beter te begrijpen.

Muñoz Llancao onderzocht de rol van EPAC in het proces van neuronale polariteit, het ontstaan en uitgroeien van nieuwe zenuwcellen. Neuronale polariteit is een cruciaal proces in de embryonale ontwikkeling van een organisme. De promovendus was benieuwd hoe EPAC dit proces beïnvloedt. Hij bestudeerde dit proces in geïsoleerde muizen-hersencellen, afkomstig uit de hippocampus.

De promovendus ontdekte dat activatie van het eiwit EPAC leidt tot zenuwcellen met meerdere axonen, uitlopers van zenuwcellen die zorgen voor een goede informatieoverdracht, en stopzetten juist tot verkorte axonen. Deze basale neurowetenschappelijke inzichten kunnen andere onderzoekers verder helpen.

Pablo Muñoz Llancao (1981) behaalde zijn mastertitel Biological Science aan de Pontificia Universidad Católica de Chile (Chili). Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen twee onderzoeksscholen van het Universitair Medisch Centrum Groningen: BCN-Brain en GUIDE. Het onderzoek werd bekostigd door Alliance of Technology Transfer Professionals, ATTP.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/11370/9560755b-2dc4-40fa-87f6-de340a161fe4

Promotie:
P.A. Munoz Llancao
Wanneer:
23 november 2015
Aanvang:
11:00
Promotors:
Waar:
Faculteit:
Medische Wetenschappen / UMCG
Laatst gewijzigd:16 mei 2024 09:50
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024