Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities Agenda

Promotie L.R. (Lusiana) Idrus

Wanneer:wo 20-09-2023 09:00 - 10:00
Waar:Academiegebouw

Human immunodeficiency virus and tuberculosis infections and co-infection in limited resource settings

Quality of life, costs, challenges, and strategies for improvement

Veelbelovende rol klinische apothekers bij infectieziektes als HIV en tuberculose

Lusiana Idrus evalueerde  de rol van klinische apothekers bij de behandeling van patiënten met HIV en tuberculose in Indonesië. Al met al, concludeert zij, is het de moeite waard op te merken dat de rol van klinische apothekers bij de behandeling van HIV- en TB-patiënten veelbelovend is om een veerkrachtiger gezondheidszorgsysteem te versterken, te verbeteren en te creëren dat gericht is op het bereiken van therapeutische doelen en het verlagen van de gezondheidszorglast bij veelvoorkomende infectieziekten zoals HIV en TB.

Idrus: 'Het succes van een medische behandeling van patiënten bestaat uit externe en interne factoren die met elkaar in verband staan (bijvoorbeeld patiëntgerelateerde, therapiegerelateerde, sociale en economische, gezondheidszorgsysteem- en ziektegerelateerde factoren). Het succes van de chronische behandeling, zoals bij HIV en TB, is voornamelijk afhankelijk van de bereidheid, spirit en toewijding van de patiënten, samen met de inzet van zorgprofessionals die streven naar optimale gezondheidszorgdiensten voor patiënten.

Wereldwijd zijn geïntegreerde kosteloze gezondheidszorgdiensten voor HIV en TB in gebieden met een hoge prevalentie en een grote ziektebelasting succesvol geïmplementeerd. Ondanks deze huidige praktijk blijven de uitgaven voor gezondheidszorg bij HIV en TB echter hoog. Daarom is er behoefte aan nieuwe benaderingen voor het beheer van de behandeling door zorgprofessionals en de overheid.

Deze scriptie richt zich op het evalueren van de rol van klinische apothekers bij de behandeling van patiënten met HIV en TB in Indonesië. In Deel 1 heb ik grondig de hiaten in het beheer van HIV- en TB-therapie geanalyseerd en punten geëxtraheerd die kunnen worden opgenomen in het gezondheidszorgsysteem op basis van de behoefte aan gepersonaliseerde therapie voor HIV- en TB-patiënten. In Deel 2 heb ik vervolgens proeven uitgevoerd met behulp van onze voorgestelde strategie op basis van de resultaten uit Deel 1. West-Java, Indonesië, was de onderzoek site voor onze studies vanwege de hoge prevalentie van HIV- en TB-gevallen in Indonesië.'

Promotors: Prof.dr. M.J. Postma en Prof.dr. J.W.C. Alffenaar

View this page in: English