Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP Education Hospital Pharmacy

Nucleaire geneeskunde en moleculaire beeldvorming.

Het onderzoek op de Afdeling Nucleaire Geneeskunde en moleculaire beeldvorming (voorheen de afdelingen Nucleaire Geneeskunde en het PET-centrum) is breed en strekt zich uit van de ontwikkeling van nieuwe radioactieve stoffen (radiofarmaca), tot de evaluatie van bestaande radiofarmaca in proefdieren en mensen. De oncologie is een speerpunt binnen de afdeling.


Als eerste van Nederland heeft Groningen recent een microPET en microCT gekregen. Deze is bij uitstek geschikt voor de evaluatie van nieuwe geneesmiddelen.

Patiënten met carcinoide neuroendocriene tumoren hebben een overlevingskans van 60-98 % over 5 jaar na de diagnose. Het grote probleem is het feit dat op tijdstip van de diagnose in ruim 40 % van de patiënten metastasen vooral in de lever aanwezig zijn die de typische dagelijkse klachten zoals diarree, flushing, etc veroorzaken. Op lange termijn kan de pijnlijke carcinoid heart disease ontstaan. Er is op dit moment geen curatieve therapie mogelijk en de enige mogelijke behandeling is alleen symptomatisch.

Het onderzoek van metabole karakteristieken en lokalisatie van neuroendocriene tumoren met behulp van positron emissie tomografie (PET) is het doel van een lopend onderzoeksproject (KWF 2003-2936).  Voor dit project wordt een student met medisch biologische of farmaceutische achtergrond gevraagd om dit werk te ondersteunen.

Omdat de pathofysiologie van deze tumoren nog niet goed bekend is, is het uitvoeren van celexperimenten noodzakelijk. Het werk betreft onderzoek naar specifieke eigenschappen van de neuroendocriene BON cellijn afkomstig van een humane pancreas tumor. Deze bijzondere soort tumor neemt met voorkeur grote aminozuren zoals 5-hydroxytryptophan en L-DOPA via de LAT1 transporter op. Binnen de cel worden deze aminozuren naar de neurotransmitters serotonine en dopamine omgezet. In patiëntenonderzoek werd aangetoond dat vooral bij patiënten met deze soort tumor een verhoogde uitscheiding van deze stoffen en hun metabolieten te vinden is.

PET is een ideale mogelijkheid om deze processen nader te onderzoeken. Bovengenoemde aminozuren worden met kortlevende PET-isotopen gelabeld en aan neuroendocriene cellen toegediend. Door toepassing van selectieve inhibitoren kunnen de biochemische processen zoals boven beschreven in de cellijn onderzocht worden. Verder zal de invloed op de cellen van in de patiëntenzorg toegediende medicijnen zoals Octreotide nader bekeken worden. Om de selectiviteit van de grote aminozuren voor deze speciale soort tumoren aan te kunnen tonen zullen ook experimenten in een tweede cellijn uitgevoerd worden. Met behulp van een µPET camera kunnen de behaalde resultaten op een diermodel toegepast worden.

Voor vragen kunt U terecht bij O.C. Neels, 050-3613909 of per email: s.i.evers@umcg.nl

Laatst gewijzigd:11 december 2012 16:10