Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Graduate School of Philosophy Promoties

Reframing expressive freedom

Free Speech Libertarianism, Republicanism, and the Political Economy of Communication
Promotie:Dhr. D. (David) Guerrero Martin
Wanneer:15 juli 2024
Aanvang:09:00
Promotors:L.M. (Lisa) Herzog, Prof, prof. dr. D. Casassas
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Wijsbegeerte
Reframing expressive freedom

Free Speech Libertarianism, Republicanism, and the Political Economy of Communication

Het doel van dit proefschrift van David Guererro Martin is om de vrijheid van meningsuiting te herdefiniëren. Het onderzoek is daarmee een kritiek op het “libertarische raamwerk van het vrije woord”: een van links tot rechts en door verschillende disciplines gedeeld raamwerk dat expressieve vrijheden begrijpt als negatieve rechten op vrijheid van staatsinmenging.

In Deel I beschrijft hij het ontstaan van dit raamwerk in de Verenigde Staten gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw verdedigden voorstanders van de vrijheid van meningsuiting negatieve expressieve rechten, waarbij ze de nadruk legden op de vrijheid van overheidsinterventie om daarmee de weg vrij te maken voor rationeel debat als instrument voor waarheidsvinding. Ze projecteerden hun ideeën ook terug in de geschiedenis en droegen zo bij aan de creatie van een eeuwenoude “libertaire traditie” van vrije meningsuiting. Een casestudy over John Rawls toont de alomtegenwoordige invloed, maar ook de praktische beperkingen, van het libertarische raamwerk van het vrije woord.

Deel II bespreekt het neorepublicanisme als alternatief voor het libertarische raamwerk. Het idee van vrijheid als afwezigheid van overheersing is een veelbelovend middel om de politieke economie van communicatie te integreren in de reflectie op expressieve vrijheden. Deze benadering ziet er echter minder veelbelovend uit wanneer de vrijheid van meningsuiting wordt ondermijnd door processen die niet gemakkelijk toe te schrijven zijn aan de acties en bedoelingen van specifieke actoren (“structurele dominatie”). Tot slot het proefschrift betoogt dat niet-gedomineerde vrijheid van meningsuiting en democratische besluitvorming vereisen dat de vermarkting van menselijke aandacht in de publieke sfeer wordt bestreden.