Tessa van Hooren - student
Wat me vooral aanspreekt in deze master is de interdisciplinaire benadering

Ik heb mijn bachelor Rechtsgeleerdheid gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de bacheloropleiding spraken de juridische vaardigheidsvakken (JOV 1, JOV 2 en de Studentenrechtbank) mij bijzonder aan.
In die vakken maakte ik voor het eerst kennis met juridisch onderzoek, wat mijn interesse wekte om hier verder in te gaan. Om mijn onderzoeksvaardigheden te verdiepen en om te ontdekken of promoveren iets voor mij zou zijn, koos ik voor de master Rechtswetenschappelijk Onderzoek.
Wat me vooral aanspreekt in deze master is de interdisciplinaire benadering. Naast juridische kennis leer je ook inzichten en methoden uit andere vakgebieden, zoals sociologie, economie, filosofie en politicologie toe te passen. Hierdoor krijg je een breder perspectief op juridische vraagstukken en kun je deze vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken benaderen.
De praktijkervaring in deze opleiding komt voornamelijk door de gastcolleges van professionals. Zo heb ik interessante colleges gehad van onder andere de Advocaat-Generaal van de Hoge Raad en wetgevingsjuristen van de Academie voor Wetgeving.
Ik raad deze master aan voor studenten die verder willen kijken dan enkel het positieve recht. Tijdens deze opleiding krijg je als student de kans om het recht in een bredere context te plaatsen. Je ontwikkelt een kritisch denkvermogen waarmee je niet alleen de wet bestudeert, maar ook de onderliggende waarden, normen en ideologieën onderzoekt die ons rechtssysteem vormgeven. Dit maakt de master bijzonder interessant voor studenten die het recht niet alleen willen toepassen, maar ook willen begrijpen.
Het meest uitdagende aan deze master is de hoge mate van kritische reflectie die van studenten verwacht wordt. Dit betekent dat je de bestaande juridische theorieën en regels niet zomaar accepteert, maar actief wordt aangemoedigd om deze te bevragen en te onderzoeken.
De groepen studenten waarmee je college volgt zijn erg klein, waardoor persoonlijke begeleiding mogelijk is. Zo is ruimte om bijvoorbeeld met een docent te sparren over een onderzoeksonderwerp en diepgaande feedback te krijgen op je ideeën en onderzoek.
Ik woon sinds het begin van mijn studietijd in de stad, maar heb altijd al dichtbij Groningen gewoond.
De stad is compact en gezellig, en er zijn veel activiteiten en evenementen, waardoor je makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Voor elke student is er wel een vereniging of activiteit die bij zijn of haar interesses past.
Laatst gewijzigd: | 10 april 2025 11:34 |