Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

PINKELTJE: Preterm INfants KnowLedge on Target height and outcomE; groei en ontwikkeling van high risk en low risk prematuur geboren kinderen

Onderzoeker:

E.M.J. ten Vergert-Jordans

Projectleiders:
  • S.A. Reijneveld Prof PhD
  • G. de Meer PhD
Onderzoeksperiode: 2007-2011
Financier: Friesland Foods, Abbot, Cornelia Stichting

Samenvatting:

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 8000 low risk prematuren (LRPI's: zwangerschapsduur <32 weken). Hoewel in omvang dus veel groter, is er voor de eerste groep kinderen in de (internationale) literatuur tot op heden weinig aandacht geweest m.b.t. de groei en ontwikkeling. Meestal wordt aangenomen dat de kinderen weinig problemen zullen hebben op latere leeftijd. Enkele, kleine, studies lijken dit wat betreft de ontwikkeling in ieder geval tegen te spreken.

De ontwikkeling van prematuren op jonge leeftijd wordt over het algemeen gevolgd met de Van Wiechen ontwikkelingstest. Onduidelijk is of en hoe lang correctie voor vroeggeboorte moet plaatsvinden. Ook willen we nagaan of bepaalde items van het Van Wiechenonderzoek bij LRPI's voorspellende waarde hebben voor de latere ontwikkeling en wat de rol van e consultatiebureauarts is in het vroegtijdig signaleren van eventuele problemen.

Er bestaat onduidelijkheid over optimale groei bij prematuren. Hoe en hoe lang moet er worden gecorrigeerd voor vroeggeboorte? De verschillende opvattingen hieromtrent geven nogal eens aanleiding tot verwarring. Aangezien gevalideerde groeicurven voor prematuren ontbreken willen we deze ontwikkelen. Het betreft een grootschalig cohortonderzoek waarbij retrospectief (groei en VanWiechen) en prospectief gegevens worden verzameld bij 1000 LRPI's, 500 HRPI's en 625 a term  geborenen.

Laatst gewijzigd:22 maart 2016 16:10
View this page in: English