Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Bevordering van arbeidsparticipatie van de oudere werknemer met een chronische aandoening; van algemene screening tot specifieke interventie

Onderzoeker: W. Koolhaas
Projectleiders:
Onderzoeksperiode: 2007-2014
Financier: -

Samenvatting:

De vergrijzing en strengere sociale zekerheidswetgeving noodzaken tot maatregelen gericht op langere arbeidsparticipatie van ouderen in het algemeen en van ouderen met een chronische aandoening in het bijzonder. Om de arbeidsparticipatie te vergroten dienen maatregelen getroffen te worden ter bevordering van de gezondheid en de inzetbaarheid van deze groep werkenden.

Uiteindelijke doel van dit project is om oudere werknemers met een chronische aandoening tot op hogere leeftijd gezond en gemotiveerd te laten participeren in  hun specifieke arbeidssituatie. Het onderzoek vindt plaats in nader te bepalen branches. Eerst wordt aan werknemers van 45 jaar en ouder met een chronische ziekte, werkend in een of meer veel voorkomende beroepen in de geselecteerde branche, gevraagd welke factoren zij als belemmerend of ondersteunend ervaren bij hun werk. Hiervoor wordt de methode van concept-mapping gebruikt, waarmee reeds goede ervaring is opgedaan bij onderzoek onder chronisch zieke werknemers.

Op basis van de informatie over belemmerende en ondersteunende factoren wordt een branche- of beroepsspecifiek screeningsinstrument en een hierop aansluitend pakket van maatregelen ontwikkeld. Deze aanpak wordt vervolgens in de deelnemende organisaties goed ingevoerd, ondersteund met trainingen, begeleiding en geëvalueerd, waarna de aanpak op brede schaal ter beschikking gesteld wordt.

Laatst gewijzigd:26 februari 2015 10:05
View this page in: English