Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Determinanten van verzuimduur: de rol van de bedrijfsarts

Onderzoeker:

P.A. Flach

Projectleider:
Onderzoeksperiode: 2006-2014
Financier: RUG

Samenvatting:

Bedrijfsartsen besteden het grootste deel van hun tijd aan verzuimbegeleiding en reïntegratieactiviteiten van medewerkers met langdurig verzuim. Maar er is in Nederland een duidelijke tendens om deze begeleiding te demedicaliseren. In dit onderzoek staat de vraag centraal in hoeverre deze verzuimduur bepaald wordt door medische factoren. Er zijn een aantal deelvragen:

  1. Wat is de invloed op de verzuimduur van factoren die een leidinggevende tot zijn beschikking heeft bv. sexe, leeftijd, parttime werk, salarisniveau, het werkgerelateerd zijn van de klachten, het al dan niet psychisch zijn van de klachten.
  2. Welke factoren bepalen de verzuimduur in het geval van psychische klachten.
  3. In Nederland en in de VS zijn gegevens verzameld over verzuimduren bij specifieke diagnosen. In hoeverre zijn die gegevens vergelijkbaar cq wat zijn de verschillen tussen Nederland en de VS en waardoor worden die verschillen verklaard.
  4. Hoe ziet het verzuim eruit van medewerkers die zijn teruggekeerd van een periode van langdurig verzuim, in het eerste jaar na hun reïntegratie. Is er sprake van verhoogd verzuim of een grotere meldingsfrequentie, en treden er recidieven op van de klachten waarmee men eerder is uitgevallen?
Laatst gewijzigd:26 februari 2015 10:07
View this page in: English