Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Ziekteverzuim: een 'continuing story'

Onderzoeker:

P.C. Koopmans

Projectleiders:
  • J.W. Groothoff Prof PhD
  • C.A.M. Roelen PhD
Onderzoeksperiode: 2005-2009
Financier: ArboNed

Samenvatting:

Het is belangrijk het verschijnsel ziekteverzuim te begrijpen, zowel vanwege de kosten die het voor de werkgever en voor de maatschappij als geheel met zich meebrengt als vanwege de indicatie voor een verlaagd welzijn van werknemers.

Er is nog weinig bekend over de terugvalrisico's na verzuim. Hebben veelvuldig frequent verzuimers een grotere kans ook lang verzuimers te worden of andersom? Op welke wijze hangt dit samen met persoons- en functiekenmerken?

Tevens is er een lacune in kennis over het verloop van verzuim in samenhang met de arbeidscarrière over langere termijn. Hebben lang en/of frequent verzuimers een grotere kans uit het arbeidsproces te raken? Geven bepaalde aandoeningen een hogere kans hierop dan andere aandoeningen?

Het promotieonderzoek wordt uitgevoerd in een longitudinaal cohortonderzoek onder 54.000 werknemers jonger dan 55 jaar werkzaam bij KPN en TPG. Op basis van hun verzuim in 1997 zijn 4 cohorten onderscheiden: lang verzuimers (>6 weken), frequent verzuimers (4 keer of vaker verzuimd) of een combinatie van beide. De resterende werknemers vormen de referentiepopulatie. Van deze cohorten zijn verzuim en uitdiensttreding gedurende een periode van vier jaren daarna (1998-2001) gevolgd.

Dezelfde populatie is van 2001 tot en met 2007 als dynamisch cohort gevolgd voor wat betref het risico op herhaling van verzuim wegens psychische stoornissen.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English