Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Department of Genetics
University Medical Center Groningen

Nieuwe methode voor de detectie van structurele genoom variatie middels SNP arrays

10 juni 2009

 

5 Juni verscheen het artikel: "Detection, Imputation, and Association  Analysis of Small Deletions  and Null Alleles on Oligonucleotide Arrays" door Franke et al. in American Journal of Human Genetics.
In dit artikel beschrijft Franke e en nieuwe statistische methode waarmee een groot aantal verschillende maar vaak voorkomende deleties (structurele varianten of copy number variaties (CNVs)) zijn geïdentificeerd in de Nederlandse en Engelse populatie. Hierbij is gebruik gemaakt van zogenaamde SNP arrays: microarrays waarmee zo'n 300.000 verschillende DNA variaties kunnen worden getest. Deze SNP arrays zijn absoluut niet ontworpen om ook structurele variatie te identificeren. Het toegepaste algoritme stelde hem in staat ongeveer 700 deleties te vinden die niet eerder beschreven zijn en over het algemeen kleiner zijn dan eerder gevonden structurele varianten.  Deze methode maakt het dus mogelijk SNP arrays niet alleen te gebruiken voor het vinden van genetisch geassocieerde genen maar ook voor het identificeren van CNVs.
 
Ga naar het artikel
.

Laatst gewijzigd:14 december 2023 08:16

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.