Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Department of Genetics
University Medical Center Groningen

Stapsgewijs vooruit – UMCG artsen Klinische Genetica op missie in Suriname

14 januari 2020
UMCG artsen Klinische Genetica op missie in Suriname

Al voor de 7e keer stappen Prof dr. Conny van Ravenswaaij en haar collega artsen uit het UMCG in Paramaribo uit het vliegtuig voor een Klinische Genetica missie. Het is altijd weer even wennen, die tropische warmte. En zoals altijd tijdens hun jaarlijkse bezoek wacht hen een drukke agenda met veel patiëntenzorg en onderwijs.

Het team, bestaande uit Conny van Ravenswaaij en Corien Verschuuren (klinisch genetici), Katharina Wemmenhove (klinisch geneticus in opleiding), Annemarie Fock (kinderneuroloog), en Jelte Helferich en Rhea Cruden (beide kinderneuroloog in opleiding), is hier echt met een missie: klinische genetica vaste voet aan de grond geven in Suriname.

Samenwerking met UMCG

Na een aantal jaren samenwerking hebben het UMCG en het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) in 2017 een intentieverklaring getekend. Het UMCG helpt mee met het opzetten van een afdeling Klinische Genetica in het AZP. Deel van deze overeenkomst is het in Groningen opleiden van een arts uit Suriname tot Klinisch Geneticus. Inmiddels is er een kandidaat en zij gaat in de loop van dit jaar starten aan het 4-jarige opleidingstraject in het UMCG. Na afronding zal ze in Paramaribo de polikliniek op gaan zetten. Patiënten kunnen dan in hun eigen polikliniek Klinische Genetica in Paramaribo terecht.

Het genetisch onderzoek wordt in samenwerking met het Medisch Wetenschappelijk Instituut in Suriname gedaan. Zij doen zelf (microscopisch) chromosomenonderzoek, maar sturen de monsters naar Nederland voor DNA-analyse. Ook het instituut heeft baat bij de samenwerking; het chromosomenlaboratorium wordt ondersteund met apparatuur en met hulp van het UMCG kunnen zij zelf DNA isoleren. Dat scheelt: DNA opsturen naar Nederland gaat veel beter dan bloed opsturen.

Druk met patiëntenzorg en onderwijs

Tot de eigen polikliniek er is, heeft het Groningse team het druk. In de twee weken die beschikbaar zijn, zien zij ongeveer 100 patiënten op de afdelingen Neurologie en Kindergeneeskunde. Zij zien vooral kinderen met een ontwikkelingsachterstand, epilepsie, spierziekte of aangeboren afwijking. Verder zijn er consulten met volwassenen waarvan vermoed wordt dat zij mogelijk een erfelijke of familiaire aandoening hebben. Het doel is om met deze consulten vast te stellen wat de oorzaak is van de problemen en zo behandeladviezen te kunnen geven.

Naast de patiëntenzorg is er ook veel aandacht voor het onderwijs. Genetica is nu een vast onderdeel van het curriculum voor studenten van de Faculteit Geneeskunde en Conny van Ravenswaaij verzorgt zeker 8 uur van deze colleges. Waar mogelijk geeft zij ook na- en bijscholing aan de medische staf over de diverse ontwikkelingen in de genetica. Maar misschien leren de artsen in opleiding die deel uitmaken van het team nog wel het snelst: zoveel bijzondere ziektegevallen komen in korte tijd voorbij.

Stap voor stap

Conny van Ravenswaaij en het team hopen zoveel mogelijk mensen te helpen. Er is nog heel veel te doen in Suriname en er zijn veel mensen die deze zorg nodig hebben. Door naast de patiëntenzorg, zoveel mogelijk kennis over te dragen en waar mogelijk met het UMCG praktische ondersteuning te bieden, werkt het team stap voor stap mee aan het dichterbij komen van een polikliniek Klinische Genetica in het AZP.

Dan stoppen de jaarlijkse bezoeken aan Paramaribo. Alhoewel, het team is enthousiast en bevlogen, misschien gaan ze de consulten in de tropische warmte wel missen.

Laatst gewijzigd:14 januari 2020 13:51

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024