White paper toont potentieel van brein-geïnspireerde computers: "Neuromorphic Computing in the Netherlands"
CogniGron en de Rijksuniversiteit Groningen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw whitepaper, "Neuromorphic Computing in the Netherlands", die de significante binnenlandse expertise op dit gebied benadrukt en pleit voor de oprichting van een nationale coalitie om toekomstige inspanningen te coördineren in lijn met andere belangrijke technologieën.
Wereldwijde uitdagingen aanpakken met brein geïnspireerde technologie
De wereldwijde afhankelijkheid van traditionele IT-systemen loopt tegen grenzen aan door stijgende energiekosten, de impact op het klimaat en groeiende veiligheidsrisico’s. Neuromorfe – of brein-geïnspireerde – computers, bieden een veelbelovend alternatief: ze maken snelle en energie-efficiënte dataverwerking mogelijk en verminderen tegelijkertijd de afhankelijkheid van externe bronnen en expertise. Geïnspireerd door de efficiëntie van het menselijke brein, waar dataopslag en -verwerking op dezelfde locatie plaatsvinden, minimaliseren neuromorfe computers de datatransfer tussen verschillende onderdelen, wat leidt tot aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele computers.
Publieke en private organisaties werken samen
Het whitepaper biedt een uitgebreid overzicht van de huidige inspanningen op het gebied van neuromorfe computing in Nederland. Het beschrijft een levendig ecosysteem waarin sterke academische instellingen, industrieën, nationale programma's en start-ups samenwerken. Deze partijen leveren expertise op diverse gebieden binnen neuromorfe computing, van onderzoek naar innovatieve materialen tot toepassingen in wetenschappelijk onderzoek en daarbuiten.
Een stap naar nationale en internationale samenwerking
De auteurs pleiten voor een gezamenlijke, nationale aanpak om afstemming te garanderen met andere technologische gebieden, zoals halfgeleidertechnologieën, kunstmatige intelligentie, quantumcomputing en fotonica. Het whitepaper dient als startpunt voor de oprichting van een nationale coalitie, ‘Neuromorphic Computing NL’, die samen met alle relevante partijen en in nauwe samenwerking met de Topsector ICT een routekaart zal ontwikkelen. De huidige visie op neuromorphic computing wordt gedeeld door onze collega's in Zwitserland, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, waar de inspanningen in deze richting ook toenemen.
Daarnaast fungeert het whitepaper als katalysator voor een fact-finding missie over brein- geïnspireerde computing, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk. Deze missie, gepland van 24 tot 27 maart 2025, heeft als doel kennisuitwisseling te bevorderen en samenwerkingen op het gebied van neuromorfe computers te initiëren.
Als onderzoekscentrum dat specifiek is opgericht voor de ontwikkeling van materialen, apparaten, systemen en architecturen voor neuromorfe computers, zijn we bij CogniGron erg blij dat dit white paper nu gedeeld kan worden. Neem contact met ons op voor informatie wil: cognigron rug.nl.
Download en lees de white paper "Neuromorphic Computing in Nederland" (NL).
Laatst gewijzigd: | 06 januari 2025 12:53 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...