Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Universitair hoofddocent Ulrike Dusek en andere onderzoeks-consortia van de RUG hebben substantiële NWO subsidies ontvangen

06 september 2022
Associate Professor Ulrike Dusek

Diverse onderzoeksconsortia van de RUG hebben substantiële subsidies ontvangen van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO). De Open Competitie Domain Science-XL-beurzen (ENW-XL, voorheen ENW-GROOT-beurzen), ter waarde van enkele miljoenen euro's, zijn toegekend aan verschillende onderzoeksvoorstellen binnen de exacte en natuurwetenschappen.

De voorstellen omvatten onderzoek naar ‘koude’ moleculen, die ons meer kunnen leren over de oerknal, en onderzoek naar het ontstaan ​​en verminderen van urineweginfecties. De ENW-XL-beurzen zijn specifiek bedoeld voor onderzoeksconsortia, waarbij minimaal twee personen een wetenschappelijke samenwerking moeten aangaan.

De onderzoeksvoorstellen moeten nieuwsgierigheidsgedreven, ongeremd en fundamenteel van aard zijn. Ulrike Dusek (ESRIG, Faculty of Science and Engineering, is hoofdaanvrager met haar onderwerp; 'The role of clouds in stikstofchemie' Door de hoge stikstofuitstoot van verkeer en landbouw is stikstofdepositie een serieus probleem geworden in Nederland. In het CAINA-project gaan onderzoekers onderzoeken hoe wolken stikstofemissies omzetten in schadelijk fijnstof.

Tegelijkertijd worden wolken zelf veranderd door stikstofverontreinigende stoffen en dit kan verkoelende effecten hebben op het wereldklimaat. De onderzoekers zullen de geavanceerde instrumenten van het Nederlandse Ruisdael Observatorium en gedetailleerde wolkenmodellen gebruiken om zowel het effect van wolken op stikstofverontreinigende stoffen als hun effect op wolken te onderzoeken.

Lees het artikel

Laatst gewijzigd:06 september 2022 15:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024