Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Hergebruik eetgerei vermindert afval van bezorgmaaltijden

25 september 2020

In China zijn in 2018 zo’n tien miljard maaltijden bezorgd bij ruim vierhonderd miljoen klanten. Al die bestelling zijn afgeleverd in plastic wegwerpverpakking, met wegwerp plastic eetgerei. Samen met collega’s uit China en het Verenigd Koninkrijk heeft RUG-milieuwetenschapper Yuli Shan berekend dat herbruikbaar eetgerei de hoeveelheid afval en uitstoot substantieel kan terugdringen. Hun analyse is op 15 februari gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food.

Het leven China verandert in hoog tempo, en de groeiende populariteit van bezorgmaaltijden is daar een voorbeeld van. Maar die miljarden maaltijden leveren een grote berg plastic afval op, van de verpakking maar ook de bakjes, borden en bestek. Ongeveer 7,3 miljard sets wegwerp eetgerei zijn met het voedsel afgeleverd. Ongeveer een derde van de dagelijkse 553 kiloton aan vast afval in de steden bestaat uit verpakkingsmateriaal. Daarom heeft een groep wetenschappers onderzocht of papier, dan wel herbruikbaar plastic, de hoeveelheid afval en de daarbij horende uitstoot kan verminderen.

Alternatieven

Aan huis bezorgde maaltijd in China
Aan huis bezorgde maaltijd in China

Ya Zhou (adjunct hoogleraar aan de Guangdong University of Technology) en Yuli Shan zijn samen eerste auteur van het artikel. Shan, Dabo Guan (hoogleraar aan Tsinghua University) en Yanpen Cai (hoogleraar aan de Guangdong University of Technology) zijn hoofdauteurs.

‘We hebben de milieu-impact precies berekend, en vervolgens modellen gemaakt met de alternatieven’, legt Shan uit. Die bestaan uit papieren eetgerei voor eenmalig gebruik of herbruikbaar eetgerei van siliconen dat wordt gewassen door de restaurants die het voedsel bereiden, of in een centrale afwasfabriek.

Inzameling

Papier klinkt als een goed alternatief, omdat het snel afbreekt. Maar bakjes en zakken van met polyethyleen gecoat papier voor eenmalig gebruik leveren juist een hogere uitstoot op en meer afval. ‘Voor gebieden zonder recycling systeem voor oud papier is dit als vervanging voor de plastic verpakking van bezorgvoedsel niet optimaal’, zegt Zhou. Herbruikbaar eetgerei van siliconen verminderde de hoeveelheid plastic afval met 92 procent, terwijl de uitstoot van vervuilende stoffen (koolstof-, zwavel- en stikstofdioxide) en waterverbruik met ruim twee-derde omlaag ging.

Yuli Shan | Foto Shan
Yuli Shan | Foto Shan

Wel is er heel wat nodig om een milieuvriendelijk en veilig systeem voor de inzameling en hergebruik van het eetgerei op poten te zetten. ‘Een centrale afwasfaciliteit is het beste, ook voor de gezondheidsinspectie die er op toe ziet dat alles veilig gebeurt. Maar hiervoor moet het eetgerei dus centraal ingezameld worden.’ Dat is lastig, maar niet onmogelijk. ‘Wel heb je de overheid nodig om dit voor elkaar te krijgen.’

Overwerken

De Chinese overheid neemt momenteel stappen om de hoeveelheid afval terug te dringen, wordt in het Nature Food artikel uitgelegd. Enkele initiatieven om vast afval en plastic afval terug te brengen zijn een plan voor afvalscheiding, een pilot programma voor ‘zero-waste steden’ dat vorig jaar is gestart en een nationaal verbod op gebruik van wegwerpplastic vanaf januari 2020.

Maar zou het niet eenvoudiger zijn om eten af te leveren zonder borden en bestek? In sommige gevallen wel, maar lang niet bij alle bestellingen, legt Shan uit: ‘De meeste bezorgmaaltijden worden niet thuis opgegeten, maar bijvoorbeeld als lunch op school, of ’s avonds op kantoor wanneer mensen overwerken.’ Zhou voegt toe dat ‘het hergebruik een mogelijk oplossing biedt om afval en uitstoot te verminderen en een nieuwe strategie vormt om te komen tot een duurzame, afvalvrije levenswijze.’

Reference: Ya Zhou, Yuli Shan, Dabo Guan, Xi Liang, Yanpeng Cai, Jingru Liu, Wei Xie, Jinjun Xue, Zhuguo Ma & Zhifeng Yang: Sharing tableware reduces waste generation, emissions and water consumption in China’s takeaway packaging waste dilemma. Nature Food, 15 September 2020

Laatst gewijzigd:28 september 2020 11:40
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024