CIO-afdeling betrokken bij koolstofdatering van gevonden botten in Terneuzen
Great news! The Centre for Isotope Research (ESRIG) is involved in the radiocarbon dating of the bones found at Terneuzen.
CIO analysts will use the Accaccellerator-Mass-Spectrometer (AMS) to determine the bones' age.
---- in Dutch only ---
Flinke vondst bij sluisbouw: botten van mammoet, neushoorn en walvis
Er worden in Zeeland wel vaker oude botresten gevonden, maar niet vaak zijn het er zo veel als onlangs in Terneuzen. Bij de bouw van een sluis hebben onderzoekers resten van verschillende diersoorten gevonden die ongeveer 30.000 jaar geleden leefden bij wat nu Zeeuws-Vlaanderen is.
Een wolharige neushoorn, een mammoet, een oerpaard, een steppewisent, een dolfijn en een uitgestorven walvissoort: veel verschillende botten zijn gevonden bij de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De resten lagen op 18 meter diepte op de plek waar de sluis moet worden gebouwd.
Knaagsporen
Op een van de mammoetbotten zitten knaagsporen van hyena's. De mammoet had ook 'een ontsteking in het bekken waar hij veel pijn aan gehad moet hebben', zegt conservator Hester Loeff van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.
De resten zaten in twee lagen, waar het zand tussenuit gespoeld is. Daarom liggen de land- en zeedieren nu door elkaar. Een deel van de botten gaat voor onderzoek naar de RIjksuniversiteit Groningen. Daarna worden de beste stukken tentoongesteld in het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen.
Bron: rtlnieuws.nl
Last modified: | 02 September 2020 10.17 a.m. |
More news
-
10 June 2024
Swarming around a skyscraper
Every two weeks, UG Makers puts the spotlight on a researcher who has created something tangible, ranging from homemade measuring equipment for academic research to small or larger products that can change our daily lives. That is how UG...
-
21 May 2024
Results of 2024 University elections
The votes have been counted and the results of the University elections are in!