Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Artikel in Nature | De toekomst van zomerse hittegolven | Richard Bintanja

16 maart 2020
Bron: Pixabay.com
Bron: Pixabay.com

De toekomst van zomerse hittegolven

Klimaatmodellen laten zien dat de toekomstige zomers aanzienlijk warmer zullen zijn dan vandaag - de zinderende zomer van 2003 zal in 2050 een normale zomer zijn. Dit wordt veroorzaakt door het broeikasgaseffect, versterkt door specifieke klimaatprocessen, in het bijzonder het proces die bodemuitdroging koppelt aan oppervlakte-verdamping en zomeropwarming. Dit proces werkt op seizoenstijdschalen, maar ook op hele lange tijdschalen (trends). De studie gebruikt dit proces om de onzekerheid in de projecties van toekomstige zomerse opwarming te verkleinen. Met name hete en droge continentale gebieden, zoals Zuid-Europa, vertonen afnemende oppervlakverdamping en extreem hete zomers. Doordat verschillende klimaatmodellen een verschillende sterkte van deze processen simuleren, is het mogelijk om toekomstige opwarming met behulp van de huidige modelbias met maar liefst 50% te beperken. Gezien de enorme potentiële effecten van extreme opwarming op gezondheid, landbouw en waterbeheer, is een dergelijke vermindering van het bereik van mogelijke projecties van groot belang voor relevante strategieën wat betreft mitigatie en aanpassing.

Artikel

Auteurs: Selten, F.M., Bintanja, R., Vautard, R., van den Hurk, B.

Titel: Future continental summer warming constrained by the present-day seasonal cycle of surface hydrology.

Meer informatie

Lees het volledige artikel

Laatst gewijzigd:01 augustus 2022 11:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024