Tijdschrift De Ingenieur: Is E10-brandstof echt beter voor het Milieu?| Sanderine Nonhebel
---- news item only available in Dutch ----
Sinds begin oktober zijn tankhouders verplicht om ook E10-benzine aan te bieden. De kans is dus groot dat uit de pomp waar u voorheen Euro 95 tankte, nu een nieuw soort brandstof stroomt, met een hoger gehalte aan bio-ethanol. Dat heet duurzamer te zijn, maar klopt dat wel?
Bio-ethanol is een alcoholsoort die wordt geproduceerd uit plantaardige (rest)producten: suiker, mais en tarwe. Waar in de al langer gangbare E5-brandstof maximaal 5 procent bio-ethanol wordt bijgemengd, komt bij E10 tot het dubbele uit plantaardige bron. Dat maakt de brandstofmix minder vervuilend en duurzamer, is het idee. Maar hoe duurzaam is bio-ethanol echt en hoeveel winst behalen we door een beetje extra door onze autobrandstof te mengen?
De overheid is er duidelijk over: bio-ethanol helpt bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. ‘De bijdrage aan de reductie van broeikasgasemissies van E10 is hoger dan die van E5’, aldus een recente verklaring in de Staatscourant.
Ook de brancheorganisatie van brandstofhandelaren NOVE is enthousiast. ‘Alsof 250.000 huishoudens in één klap CO2-neutraal worden gemaakt’, zegt directeur Erik de Vries. Hoogleraar Sanderine Nonhebel maakt echter een heel andere berekening. Ze is als milieukundige verbonden aan de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Uit fossiele benzine komt evenveel en precies dezelfde CO2 vrij als uit bio-ethanol’, zegt ze. Maar omdat het energiegehalte van benzine iets hoger is, is de uitstoot per kilometer met E10 zelfs wat groter dan die van benzine waaraan geen biobrandstof is toegevoegd.
Meer informatie
Lees het volledige artikel op de website van De Ingenieur.
Laatst gewijzigd: | 19 juli 2022 16:36 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...