‘AiNed’ Groeifonds subsidie voor versnellen invoering AI bij mkb-bedrijven

Professor Ming Cao van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangt een ‘AiNed’ Groeifondssubsidie van EUR 2,4 miljoen voor onderzoek dat bij gaat dragen aan het sneller invoeren van AI bij mkb-bedrijven in de technische industrie in Nederland. Het vijfjarige project richt zich op de ethische, juridische, sociale en economische uitdagingen van AI-adaptatie in de technische industrie.
Het project wordt uitgevoerd door een interdisciplinair consortium, waaronder industriële partijen. Cao is de hoofdaanvrager van deze Groeifondssubsidie.
Use case families en praktische richtlijnen
Het consortium gaat use case families ontwikkelen en praktische richtlijnen met een duidelijke visie voor de komende tien jaar. Als de invoering van AI in de Nederlandse technische industrie niet sneller gaat, kan het de mondiale concurrentiepositie van de sector schaden, ongelijkheden vergroten tussen bedrijven die AI omarmen en degenen die dat niet doen, en zorgen voor scheefgroei op de arbeidsmarkt. Daarnaast kan het de nationale industriële onafhankelijkheid ondermijnen en belangrijke kansen missen om bij te dragen aan de wereldwijde duurzaamheidsdoelen.
Partners
Partners zijn onderzoekers van de Universiteit Twente en Tilburg University en dertien industriële partijen. Van de Rijksuniversiteit Groningen zijn onderzoekers van de faculteiten Rechtsgeleerdheid, Economie en Bedrijfskunde en Medische Wetenschappen betrokken.
AiNed Groeifonds programma
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil met het AiNed Groeifonds programma de ontwikkeling en toepassing van verantwoorde kunstmatige intelligentie (AI) onder Nederlandse bedrijven en overheden bevorderen.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 01 april 2025 15:29 |
Meer nieuws
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...
-
31 maart 2025
Groene plastics: we weten hoe het moet
Wetenschappers van de RUG hebben nieuwe manieren ontwikkeld om groene plastics te maken, maar het is lastig om die tegen concurrerende prijzen te produceren.