Professor wil recht op nabetaling aan gedupeerden gaswinning
Als blijkt dat gedupeerden in het Groningse bevingsgebied niet voldoende zijn gecompenseerd voor de waardedaling van hun woning, moeten zij kunnen rekenen op een nabetaling. Dat vindt professor George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft een motie gemaakt voor de Tweede Kamer.
De Kam wil dat gedupeerden niet bedrogen uitkomen nadat zij akkoord zijn gegaan met een bepaald compensatiebedrag. Blijkt die compensatie achteraf te laag te zijn, dan wil hij dat zij alsnog automatisch gecompenseerd worden zodat zij krijgen waar ze recht op hebben. Op dit moment gebeurt dat nog niet, en moeten gedupeerden via juridische procedures het geld afdwingen. Via een motie hoopt De Kam dat te veranderen.
Waardedaling
Waardedaling van huizen is een groot probleem in het bevingsgebied in de provincie Groningen. Sinds het begin van de bevingen hebben al een kleine 5000 gedupeerden een schadeclaim ingediend met behulp van Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Op basis van wetenschappelijke rekenmodellen claimen zij in totaal 122 miljoen euro.
De verantwoordelijkheid voor de schadevergoedingen ligt bij de NAM. Dat bepaalde de rechtbank Noord-Nederland in 2015, een uitspraak die het gerechtshof later bevestigde. De NAM en de overheid steggelen wegens verschillende rekenmodellen al jaren over de hoogte van het schadebedrag met WAG en gedupeerden.
In een reactie in Dagblad van het Noorden zegt De Kam dat de NAM en minister Wiebes waarschijnlijk aan het kortste eind zullen trekken. Volgens hem is er meer schade veroorzaakt dan de minister denkt. Hij verwacht dan ook dat de rechter in een uitspraak tot een hoger schadebedrag zal komen.
Zie voor meer informatie het artikel in Dagblad van het Noorden over De Kam en zijn motie.
Laatst gewijzigd: | 27 augustus 2021 14:19 |