Annual Review
Verslag Dutch Studies Centre Fudan-Groningen, 2011-2015 (in Dutch)
In 2005 heeft het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, in nauwe afstemming met het Bureau Internationale Samenwerking, het initiatief genomen tot het opzetten van een Dutch Studies Centre (DSC) aan de Fudan-universiteit in Shanghai, Volksrepubliek China. Fudan staat bekend als één van de meest prestigieuze universitaire instellingen in de regio Oost-Azië. De samenwerking met Fudan, alsmede de institutionalisering ervan in de vorm van een Centre, was ingegeven door een aantal factoren: 1) de opkomst van China als belangrijke speler op het internationale en wetenschappelijk-academisch toneel en de hieruit voortkomende wens aan te haken bij de ontwikkeling van één van de topuniversiteiten in dit land; 2) de ervaring dat de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) met een buitenlandse partner weliswaar een goede aanzet tot samenwerking vormt, maar dat aanvullende actie geboden is om een dergelijke samenwerking te bestendigen en concrete inhoud te geven; 3) de wens te kennen gegeven door de Fudan-collega’s om in hun onderwijs en onderzoek ruimere aandacht te besteden aan Nederland, mede vanwege de grote Nederlandse aanwezigheid (m.n. bedrijfsleven) in Shanghai; 4) het concrete voorbeeld van het Nordic Centre, een vertegenwoordiging van Scandinavische universiteiten aan Fudan, dat al enige jaren succesvol functioneerde.
In 2007 kreeg het DSC nadere organisatorische en inhoudelijke invulling: Prof. Ding Chun, de directeur van het Centre for European Studies aan Fudan, werd benoemd tot directeur van het DSC en Prof. dr. Jan van der Harst (Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie, Groningen) tot Academic Director. Ondersteuning kwam van Mw. Xuefei Knoester-Cao (Groningen) en Dr. Wang Jianwei (Fudan). De disciplinaire focus kreeg tevens verduidelijking: het DSC zou zich in het bijzonder gaan richten op het vakgebied van de Internationale Betrekkingen, met als specialisatie Europese Studies. Daarbij bleef de oorspronkelijke aandacht voor Nederland gehandhaafd, maar nu toegespitst op de positie van dit land in de Europese Unie en de ontwikkeling van de Chinees-Nederlandse betrekkingen (zowel politiek als economisch).
Activiteiten 2011-2015
Vanaf dat moment zijn er in het kader van het DSC vele activiteiten ontwikkeld en tot uitvoering gebracht, zowel op het gebied van onderwijs, onderzoek als in publicitaire zin. Het Centre viert in 2015 zijn eerste lustrum. Voor de periode 2011-2015 worden hier de belangrijkste activiteiten vermeld:
-
In de maand oktober van elk jaar verzorgen Groningse docenten een cursus voor ongeveer 20 Fudan-studenten rondom het thema ‘The Netherlands, the European Union, and the development of Sino-EU relations’. Na afloop van deze cursus schrijven de deelnemende studenten een onderzoekspaper. Zij verzorgen bovendien een individuele mondelinge voordracht over hun onderzoek.
-
De Fudan-student met de beste beoordeling voor zijn/haar paper (inclusief de mondelinge presentatie) wint een ‘scholarship’ voor een studieverblijf gedurende een semester aan de Universiteit van Groningen.
-
Onder auspiciën van het DSC zijn enkele onderzoeksconferenties gehouden (twee in Shanghai en één op het eiland Hainan) en een conferentiebundel gepubliceerd (Jan van der Harst en Pieter Swierenga (red.), China and the European Union: Concord or Conflict?’ Maastricht, 2012). Ook is op instigatie van het DSC een speciaal nummer van het gerenommeerde tijdschrift Journal of European Integration History (2012, nr. 1) gewijd aan de betrekkingen tussen de EU en China. Verder werkt het DSC aan het opstellen van een handboek ‘Dutch Studies in China’, bedoeld voor Chinese studenten met belangstelling voor het onderwerp.
-
Aan Fudan zijn twee studenten, gestimuleerd door de oprichting van het DSC, hun proefschrift gaan schrijven over een aan Nederland gerelateerd onderwerp: één over het stelsel van sociale zekerheid in Nederland, één over het Nederlandse ziektekostenstelsel. Bestudeerd wordt in hoeverre er uit de Nederlandse ervaringen lessen zijn te trekken voor beleidsontwikkelingen in China. Promotietrajecten met andere Fudan-studenten en studenten elders in China zijn in gang gezet, met behulp van beurzen verstrekt door het China Scholarship Council (CSC). De Groningse PhD-kandidaat Sanne Kamerling verricht onderzoek in China met ondersteuning van het DSC. Voor de versterking van het onderzoek wordt binnenkort een aanvraag ingediend voor subsidiëring door het KNAW, in het kader van het China-Exchange Program. Dit programma heeft enige tijd stil gelegen, maar wordt binnenkort gereactiveerd.
-
In 2013 bracht de Commissaris van de Koning Max van den Berg een bezoek aan Shanghai, in het kader waarvan hij een voordracht voor het DSC aan Fudan verzorgde. Een jaar later (2014) sprak de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Mw. Liliane Ploumen voor het DSC.
-
In de loop der tijd zijn diverse promotie-activiteiten gehouden onder Fudan-studenten, waarbij de Rijksuniversiteit Groningen nadrukkelijk voor het voetlicht werd gebracht.
-
In 2013 is een Dutch Career Day gehouden op Fudan-campus, georganiseerd door het DSC: Nederlandse bedrijven in Shanghai (Philips, DSM, Rabobank, etc.) presenteerden zich aan een grote groep Fudan-studenten.
-
Het DSC onderhoudt nauwe contacten met het consulaat-generaal van Nederland in Shanghai en met zijn consuls: Peter Potman (2010-2014) en Mw. Anneke Adema (2014 – heden). De consuls tonen zich betrokken bij de DSC-activiteiten en geven hierbij vaak acte de présence. Ook met de Chinese Ambassade in Den Haag en de Nederlandse Ambassade in Beijing onderhoudt het DSC goede relaties.
-
Ook in Groningen heeft het DSC van zich doen spreken, als mede-initiator van de oprichting van het Center for East Asia Studies Groningen (CEASG) in september 2013. Zonder het pionierswerk van DSC was het CEASG waarschijnlijk niet van de grond gekomen. Tevens was DSC mede-organisator van de conferentie ‘East Asia and the EU: strong economics, weak politics?’ in mei 2014 en de workshop over ‘The traditions of China’s Foreign Policy and the development of China-EU relations’ in september 2014. In Groningen onderhoudt DSC ook nauwe banden met het Confucius Institute Groningen en haar directeur Mw. Xuefei Cao, die rechtsreeks bij het DSC is betrokken.
Tot slot
De betrekkingen tussen de twee Universiteiten, Fudan en Groningen, zijn zich in de onderhavige periode in gunstige zin blijven ontwikkelen. Ook in de persoonlijke sfeer is hiervan sprake, een absolute voorwaarde om een dergelijk Centre tussen twee ver van elkaar afgelegen instellingen te doen functioneren. Aan Groningse zijde is de stafinzet in de loop der tijd versterkt door de bijdrage van Prof. Dr. Tjalling Halbertsma (CEASG), Dr. Frank Gaenssmantel (IBIO), Dr. Yongjun Zhao (GSG), Mw. Sanne Kamerking Msc (IBIO) en Mw. Jing Zheng (Project assistant for Asia). Het 10-jarig jubileum van het DSC in 2015 wordt opgeluisterd met een aantal activiteiten: de publicatie van een jubileumboek, een ‘rollenspel’ voor Fudan-studenten (simulatie Europese Raadsvergadering) en de organisatie van een groot wetenschappelijk congres over de ‘International implications of Shanghai’s Free Trade Zone’ in Shanghai in oktober 2015. Ook wordt getracht premier Mark Rutte een voordracht te laten verzorgen aan DSC Fudan-Groningen in het kader van zijn bezoek aan Shanghai in het voorjaar van 2015.
De vooruitziende blik van het Groningse College van Bestuur om de samenwerking met Fudan te institutionaliseren heeft extra betekenis gekregen door de stap die in september 2011, is gezet: de opening van een soortgelijk Centre aan de vooraanstaande Tsinghua-universiteit in Beijing. Het is evident dat de Universiteit van Groningen zich op de kaart zet met deze vooruitstrevende vorm van internationalisering in de groeiregio Oost-Azië.
JvdH, Groningen, 13 januari 2015
Last modified: | 10 January 2018 2.58 p.m. |