Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek DNPP Politieke partijen Reformatorische Politieke Federatie (RPF) Geschiedenis

RPF jaaroverzicht 1990

Uit: P. Lucardie, M. Nieboer en I. Noomen, ‘Kroniek 1990. Overzicht van de partijpolitieke gebeurtenissen van het jaar 1990’ in: G. Voerman (red.), Jaarboek 1990 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1991), 14-57, aldaar 46-48.

Inleiding

De RPF kan met tevredenheid terugzien op 1990. De Federatie vierde haar vijftienjarig bestaan met een feestelijke bijeenkomst en wist tevens haar positie te verstevigen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. De Reformatorische Politieke Jongerenorganisatie (RPJO) deed het goed en steeg boven de 1000 leden uit.

Gemeenteraadsverkiezingen

De RPF streefde ernaar in zoveel mogelijk gemeenten met GPV en SGP in samenwerkingsverbanden deel te nemen aan de verkiezingen. In 1986 deed de RPF in ongeveer 60% van het totale aantal gemeenten waar zij aan de verkiezingen deelnam in combinaties mee, in 1990 in 77%. Van de drie partijen was de RPF dan ook het meest gericht op samenwerking. Zo pleitte het Eerste Kamerlid E. Schuurman in het Reformatorisch Dagblad van 12 januari zelfs voor een confederatie van RPF, GPV en SGP. Een zelfstandig voortbestaan van de drie partijen zou de geloofwaardigheid van de christelijke politiek aantasten. Bij de verkiezingen behaalde de RPF 112 raadszetels. Ondanks dit gunstige resultaat verliep de collegevorming teleurstellend. De partij klaagde dat in een aantal gemeenten RPF en ook GPV en SGP door de machtspolitiek van het CDA buiten de colleges werden gehouden. Niettemin groeide het aantal RPF-wethouders met twee naar zes.

Partijbijeenkomsten

Op 19 mei kwam de Federatieraad in Putten bijeen. De vergadering stond in het teken van het vijftienjarig bestaan van de RPF. Tijdens het ochtendprogramma kwamen huishoudelijke zaken aan de orde. Evenals het Federatieconvent stemde de Federatieraad in met een voorstel van het Federatiebestuur om de kascommissie af te schaffen, aangezien controle van de financiën ook al door een accountant geschiedde. Tijdens het feestelijke gedeelte van de vergadering werd het boekje Christelijke politiek in een wereld zonder God - geschreven door H. van Riessen - gepresenteerd, uitgegeven door de Marnix van St. Aldegonde Stichting, het wetenschappelijk studiecentrum van de RPF. ‘s Middags hielden Schuurman en P. Langeler (oud-voorzitter en mede-oprichter van de partij) toespraken waarin naast terugblikken werd ingegaan op de positie van de RPF nu.

Het Federatieconvent kwam op 22 september in Putten bijeen. Naast het model-programma voor de komende Provinciale Statenverkiezingen in 1991 stelden de afgevaardigden ook model-statuten voor de RPF-kiesverenigingen en een model-reglement voor de provinciale kontakt­raden vast.

Een tweede Federatieraad werd op 24 november eveneens in Putten ge­hou­den. Op deze vergadering werd een officieel begin gemaakt met de voorbereidingen voor de Statenverkiezingen. De Statenleden A. de Boer uit Overijssel en R. van Dam uit Gelderland hielden toespraken over provinciale taken. De raad hield ook verkiezingen voor het Federatie-bestuur. Nieuw gekozen werden D. van Arkel en D. Stellingwerf. Het Tweede Kamerlid M. Leerling sprak in zijn rede tot de Federatieraad over het milieu: hij meende dat de Kamer te weinig moed toonde bij het opleggen van milieumaatregelen aan de burgers. A. Rouvoet, directeur van de Marnix van St. Aldegonde Stichting, kondigde aan dat de RPF in 1991 een interne partijdiscussie zou gaan voeren over een reformatorisch-politieke visie op overheid, staat en maatschappij. De discussie zou gevoerd gaan worden aan de hand van een in januari door de stichting uit te brengen nota. Een en ander zou eind 1991 met een congres over dit onderwerp moeten worden afgerond.

Verwante instellingen en publikaties

De RPJO begon in 1990 een ledenwerfcampagne met als doel het overschrijden van de 1000 ledengrens, die de organisatie in aanmerking zou doen komen voor overheidssubsidie. De campagne die gevoerd werd onder het motto 'Op naar de 1000' sloeg aan en in oktober werd het gewenste aantal bereikt.

De Marnix van St. Aldegondestichting organiseerde op 10 maart in Putten een congres over het milieu. Leerling pleitte in zijn toespraak voor een sobere levensstijl onder christenen, omdat ook zij niet zelden onverantwoord omgaan met de schepping. Tijdens het congres presenteerde de Stichting de brochure Om het beheer van de schepping. De bundel bevat, naast een introductie in de milieuproblematiek van de hand van de redacteur R.M.M. Berns, de bijdragen van de inleiders op het congres: H. Jochemsen, G. van Dijk en M. Leerling.

De Marnix van St. Aldegondestichting publiceerde een gedenkbrochure ter gelegenheid van het 450ste geboortejaar van de naamgever van de Stichting, Philips van Marnix, Heer van St. Aldegonde. Het boekje werd geschreven door R. Kuiper.

De Stichting Kader en Vorming hield op 3 november in Putten een congres met de titel ‘1990, jaar van de betaalde arbeid voor de vrouw’. Leerling trok de aandacht van de pers met zijn uitspraak dat de emancipatie de gehuwde vrouw in negentiende-eeuwse toestanden dreigde te dringen. Hij vreesde dat in het toekomstige Europa het gezinsinkomen zou worden afgestemd op het tweeverdienersschap, met als gevolg dat de vrouw niet langer de keus zou hebben om zich geheel te wijden aan de zorgtaak in het gezin.

Personalia

P. Langeler, de eerste voorzitter die de RPF had, nam op 21 januari afscheid van de Provinciale Staten van Groningen, waar hij sinds 1982 deel van uitmaakte. Op 16 juni kreeg de RPF haar tweede burgemeester, toen H. Visser werd geïnstalleerd als burgemeester van het Zeeuwse stadje Arnemuiden. J.P.M. Rietkerk was hem twee jaar geleden voorgegaan in de gemeente Genemuiden.

Laatst gewijzigd:14 juni 2023 11:39