Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek DNPP Politieke partijen Reformatorische Politieke Federatie (RPF) Geschiedenis

RPF jaaroverzicht 1989

Uit: P. Lucardie en G. Voerman. 'Kroniek 1989. Overzicht van de partijpolitieke gebeurte­nissen van het jaar 1989' in: G. Voerman en P. Lucardie (red.), Jaarboek 1989 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1990), 15-59, aldaar 50-51.

Inleiding

Voor de RPF was 1989 een jaar van stabiliteit en gestage vooruitgang.

Verkiezingen

Op 20 mei kwam de Federatieraad in Putten bijeen om de verkiezingen voor het Europees Parlement op 15 juni voor te bereiden. De sprekers, lijsttrekker De Waal (SGP) en nummer 3 op de lijst, R. van Dam (RPF), wezen beide een 'Verenigde Staten van Europa' af.

Eén dag daarvoor had de RPF haar ontwerp-program voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd, ' Geroepen tot Gerechtigheid '. Milieuzorg kreeg hierin veel aandacht, maar ook de euthanasie-kwestie en het bezuinigingsbeleid. Bovendien werd voorgesteld de zittingsduur van de Staten-Generaal tot 5 jaar te verlengen. De Federatieraad behandelde het ontwerp op 24 juni, ook in Putten. Het program werd op enkele punten geamendeerd; zo werd tegen de zin van het Federatiebestuur een voorstel aangenomen eens per maand een autoloze zondag in te voeren. Ook de kandidatenlijst die het bestuur had ontworpen kwam niet ongeschonden door de Federatieraad. Leerling werd moeiteloos opnieuw tot lijsttrekker gekozen en ook nummer 2, N.C. van Velzen, directeur van de Evangelische Hogeschool te Amersfoort, kon op volledige steun van de raad rekenen. Zo niet A. Rouvoet en G. P. A. Beukema - respectievelijk directeur van het wetenschappelijk bureau en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Zij maakten plaats voor A.P. de Boer en A.G. Knevel, beiden werkzaam bij de Evangelische Omroep. De Boer was bovendien tot 1 januari hoofdredacteur geweest van het partijblad ''Nieuw Nederland''.

Leerling richtte de verkiezingscampagne voornamelijk op kiezers van het CDA. Op een verkiezingscongres in Apeldoorn op 26 augustus noemde hij het CDA "gekluisterd in machtsdenken" en vervreemd van het "getuigend rentmeesterschap" dat christenen in de politiek zouden moeten nastreven. Op 6 september scheen een tweede zetel voor de RPF even binnen handbereik; maar Leerling toonde zich ook dankbaar voor één zetel. De extra stemmen kwamen nu dank zij de lijstverbinding aan SGP en GPV ten goede. De RPF zag daarin wel een aanleiding, de discussie over nauwere samenwerking te heropenen. Op de Federatieraad van 18 november kwam dit onderwerp ook ter sprake, naast huishoudelijke zaken. Een fusie tot één protestants-christelijke partij leek niet haalbaar, maar misschien wel een 'convenant' of een federatie. In het parlement werkten de partijen overigens al samen: in de Tweede Kamer verdeelden ze lidmaatschappen van commissies, in de Eerste Kamer wezen ze zelfs gemeenschappelijke woordvoerders aan.

De Federatieraad koos in november vier nieuwe leden in het Federatiebestuur: C. Smits, D. van der Goot, H. van Kamp en L.A. Verwey.

Verwante instellingen en publikaties  

Op 18 maart hield de Reformatorische Politieke Jongerenorganisatie (RPJO) haar jaarlijkse ledenvergadering; tevens vierde zij haar vijf-jarig bestaan. Het lidmaatschap werd formeel losgekoppeld van dat van de partij, maar inhoudelijk bleef de band sterk. Op 4 november organiseerde de jongerenorganisatie een conferentie over het milieu onder de titel 'Schone schepping; schone schijn?'.

Het wetenschappelijk bureau, de Marnix van Sint Aldegonde Stichting, hield op 11 maart een congres over de gevolgen van de Franse Revolutie. Dit leidde tot publikatie van Reformatie en Revolutie: 200 jaar Franse Revolutie. De stichting publiceerde bovendien Land zonder grenzen: Nederland en Europa op weg naar 1992. van de hand van A. van Oortmerssen.

De vaste medewerker van het bureau, A. Rouvoet, was vanaf 1 januari als directeur aangesteld.

Laatst gewijzigd:14 juni 2023 12:11