Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek DNPP Politieke partijen Politieke Unie 55+/Ouderen Unie 55+

PU 55+ jaaroverzicht 1994

Uit: J. Hippe, P. Lucardie en G. Voerman, 'Kroniek 1994. Overzicht van de partijpolitieke gebeurte­nissen van het jaar 1994' in: G.Voerman (red.), Jaarboek 1994 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1995), 14-91, aldaar 69-70.

Inleiding

Evenals het AOV wist deze ouderenpartij in 1994 door te drin­gen tot de Tweede Kamer. Enkele successen bij de raadsverkie­zingen gingen aan deze landelijke doorbraak vooraf.

Voorgeschiedenis

De Politieke Unie 55+ werd op 24 september 1992 opgericht door D.J. Scha­kelaar en J.L. Velthuis. Velthuis, een gepensioneerd werktuigbouwkun­dig ingenieur, werd voorzitter. Schake­laar, die secretaris van de nieuwe partij werd, was lid van de PvdA ge­weest. De grote par­tijen verwaarloos­den in zijn ogen de belangen van ouderen. Bo­vendien achtte hij de tijd van de ideologie voorbij en ver­wachtte hij in het algemeen meer van 'horizonta­le' par­tij­vor­ming, op basis van leeftijdsgroe­pen. Hij zocht con­tact met de Partij voor Ouderen (PPO) en met Bejaarden Cen­traal (BC), de twee ouderenpar­tijen die in 1989 tevergeefs hadden getracht een zetel in de Tweede Kamer te verove­ren; uit deze contac­ten groeide de kern van de nieuwe partij.

Verkiezingen

In 1993 werd een concept-verkiezingsprogramma geschreven, waarin naast ouderenbeleid ook volksgezondheid, veiligheid en vreemdelingenbeleid veel aandacht kregen. De algemene leden­vergadering stelde dit in januari 1994 vast. Na de succesvolle deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hen­gelo en Wad­dinxveen (drie respectievelijk twee zetels), besloot men ook aan de Tweede-Kamerverkiezingen deel te nemen - eveneens met succes. Lijst­trekker H. Leerkes, in 1989 tweede op de kandidatenlijst van de PPO, nam zitting in de Tweede Kamer. Over­­leg met het AOV had niet tot vorming van een gezamenlij­ke lijst geleid, wel tot een lijstver­binding.

Algemene ledenvergadering

Eind juni hield de Unie haar algemene ledenvergadering in Amersfoort. Een deel van het hoofdbestuur trad af. Tot voor­zitter werd gekozen J. Goeman; Schakelaar bleef secretaris.

Samenwerking met AOV?

Ook na de verkiezingen bleven de verhou­dingen tussen de twee ouderenpar­tijen enigs­zins gespannen, al werkte Leerkes in de Tweede Kamer vrij nauw samen met de fractie van het AOV. In november kwam ook buiten het parlement de toenade­ring tussen beide partijen op gang. Bij de Staten­verkie­zingen van 1995 wilde men toch samenwerken, door kandi­datenlijsten te combine­ren dan wel een lijstverbin­ding tussen zelfstandige lijsten tot stand te brengen.

Laatst gewijzigd:06 februari 2023 15:03