OU 55+ jaaroverzicht 1995
Uit: J. Hippe, P. Lucardie en G. Voerman, 'Kroniek 1994. Overzicht van de partijpolitieke gebeurtenissen van het jaar 1994' in: G.Voerman (red.), Jaarboek 1994 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1995), 14-91, aldaar 61-62.
Inleiding
Vergeleken met het AOV kende de Ouderen Unie 55+ (in 1994 nog: Politieke Unie 55+ geheten) een rustig jaar. De crisis in de grotere ouderenpartij liet de Unie echter niet onberoerd.
Provinciale Statenverkiezingen en samenwerking met het AOV
In november 1994 hadden de besturen van AOV en Ouderen Unie 55+ een akkoord (convenant) gesloten, dat op 13 februari 1995 door AOV-voorzitter Batenburg en de secretaris van de Unie D.J. Schakelaar plechtig ondertekend werd. De samenwerking, die bij de Provinciale Statenverkiezingen al in zes provincies tot gemeenschappelijke lijsten had geleid (zie in deze Kroniek onder AOV), zou voor de volgende Tweede-Kamerverkiezingen in een fusie moeten uitmonden. Bij de Statenverkiezingen behaalde de partij overigens acht zetels (zie tabel 1).
Binnen de Ouderen Unie kwam naast enthousiasme ook weerstand tegen nauwere banden met het AOV voor. Met name de redactie van het partij-orgaan Unie-Opinie vond dat de Unie een eigen koers diende te varen. Toen zij haar mening via een spotprent in het blad uitdrukking gaf, greep het hoofdbestuur in. De redactie trad af; Unie-Opinie hield op te verschijnen. Eindredacteur E. Noordman werd geroyeerd - na gehoord te zijn op de algemene ledenvergadering van 19 mei 1995. Onder verantwoordelijkheid van het hoofdbestuur verscheen vanaf mei 1995 een nieuw blad, Unie Vizier. Noordman verweet overigens ook het hoofdbestuur onrechtmatig aan te blijven in plaats van af te treden zoals in 1994 zou zijn afgesproken. In oktober dreigde hij het hoofdbestuur met een kort geding.
Eerste-Kamerverkiezingen
De interne strubbelingen van het AOV remden de samenwerking met de Ouderen Unie. De Unie zag daardoor bij de Eerste-Kamerverkiezingen in mei 1995 een zetel aan haar voorbij gaan. De acht Statenleden van de partij hadden niet voldoende stemmen voor een eigen senaatszetel. Een aantal AOV-leden stapte vanwege de interne problemen over naar de Ouderen Unie, waaronder de Statenleden in Flevoland.
Partijorganisatie en bijeenkomsten
Op 11 februari werd in Nijkerk een algemene ledenvergadering gehouden van huishoudelijke aard. Statuten en huishoudelijk reglement werden gewijzigd. Voortaan zouden alle kringen per 25 leden een afgevaardigde naar de algemene ledenvergadering kunnen sturen. Op 19 mei vond weer in Nijkerk een algemene ledenvergadering plaats, waarbij het jaarverslag besproken werd.
Al in 1994 waren een Stichting Politiek Wetenschappelijk Instituut Unie 55+ en een Stichting Politieke Vorming en Scholingsactiviteiten Unie 55+ opgericht; laatstgenoemde organiseerde cursussen voor raads- en Statenleden. In 1995 werd voorts de oprichting van een Vrouwenberaad overwogen.
Tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen
De Ouderen Unie 55+ nam deel aan de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Michielsgestel (vereist vanwege gemeentelijke herindeling) op 29 november. Met 4,8% van de stemmen deed de partij het beter dan de twee ouderenpartijen samen bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 1994.
Laatst gewijzigd: | 06 februari 2023 15:03 |