De Groenen jaaroverzicht 1997
Uit: B. de Boer, P. Lucardie, I. Noomen en G. Voerman, 'Kroniek 1997. Overzicht van de partijpolitieke gebeurtenissen van het jaar 1997' in: G. Voerman (red.), Jaarboek 1997, Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1998), 13-90, aldaar 49-52.
Inleiding
Voor De Groenen stond 1997 niet alleen in het teken van de naderende verkiezingen, maar ook van de vernieuwing: de partijorganisatie werd aangepast en er trad een nieuw politiek leider aan. Bovendien konden zij hun eerste wethouderspost vieren: op 24 juni trad namens de partij O. de Ronde toe tot het bestuurscollege van het Amsterdamse stadsdeel Buitenveldert.
Reorganisatie en vernieuwing
Op 15 februari stelde het congres van De Groenen in Utrecht nieuwe statuten en reglementen vast. De partijorganisatie werd hierbij vereenvoudigd: de regionale geleding verdween, terwijl plaatselijke afdelingen meer gewicht kregen. De afdelingen zouden afgevaardigden kunnen kiezen in het algemeen partijbestuur, in verhouding tot het aantal leden van de afdeling. Deze verkiezing had op het eerstvolgende congres plaats, dat op 28 juni in Utrecht gehouden werd. Op het volgende congres, op 25 oktober eveneens in Utrecht, werd daarnaast een nieuw dagelijks bestuur gekozen, waarvan de psycholoog R. van Wonderen voorzitter werd.
Zetelhoudersoverleg
De vertegenwoordigers van De Groenen in stadsdeelraden, gemeenteraden, Provinciale Staten en de Eerste Kamer komen in beginsel vier keer per jaar bijeen in een zogeheten 'zetelhoudersoverleg'. Op 18 januari luisterden ze in Amsterdam naar inleidingen over vrijwilligerswerk en over economische groei met minder energieverbruik. Op 19 april besprak men - opnieuw in Amsterdam - de Eurotop in de hoofdstad. Op 31 mei kwamen de komende verkiezingen, de 'euro', het volksinitiatief en het basisinkomen ter sprake. Op 6 september kwamen de zetelhouders nog eens bijeen in Amsterdam om te praten over Schiphol, de nieuwe referendumwet en gratis openbaar vervoer. Men besloot bovendien om in 1998 als campagneteam op te treden voor de Tweede-Kamerverkiezingen.
Lijsttrekkerschap Tweede-Kamerverkiezingen
Op 28 juni moest het partijcongres een lijsttrekker aanwijzen voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 1998. Drie verkiezingsrondes bleken nodig om een keuze te maken uit de zes kandidaten. Uiteindelijk won het Amsterdamse raadslid R.H.G. van Duijn - die ook al lijsttrekker was geweest in 1989 - met dertig stemmen. M. van Meurs, van 1982 tot 1990 wethouder voor de PvdA in Arnhem en vanaf 1994 lid van De Groenen, behaalde zestien stemmen. Van Duijn stond echter ook kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad. Op het congres werd vervolgens enige druk op Van Duijn uitgeoefend om deze kandidatuur in te trekken. Eind september koos de afdeling Amsterdam hem niettemin weer tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Van Duijn verklaarde daarop op het volgende partijcongres van 25 oktober, dat hij afzag van het landelijk lijsttrekkerschap. Het congres gaf nu de voorkeur aan J. Dirkmaat boven Van Meurs als lijsttrekker, maar omdat de kwestie niet geagendeerd was zou deze keuze in 1998 door een volgend congres nog bevestigd moeten worden. Dirkmaat was oprichter en voorzitter van de vereniging Das en Boom, maar beschikte niet over politieke ervaring.
Ontwerpprogramma Tweede-Kamerverkiezingen
Het verkiezingsprogram, waarvan het ontwerp ook op 25 oktober werd gepresenteerd, zou in januari 1998 definitief vastgesteld worden. Onder de titelNederland verdient beter leverden De Groenen in het ontwerpprogram felle kritiek op de paarse coalitie, die niet alleen het milieu zou verwaarlozen maar ook een regenteske politiek in plaats van 'politiek van onder op' zou voeren. Het programma bevatte onder andere voorstellen voor een ander fiscaal stelsel, meer milieuheffingen en verplicht statiegeld, een individueel basisinkomen voor alle Nederlanders boven de achttien jaar van circa 1.000 gulden per maand, ecologische landbouw, gratis openbaar vervoer, een vergunningenstelsel voor autobezit en legalisering van de handel in soft drugs.
Samenwerking?
H. Verbeek, die in 1994 de lijst van De Groenen had aangevoerd bij de Europese verkiezingen en nu ook kandidaat was voor het lijsttrekkerschap, pleitte in de Volkskrant (5 juni 1997) voor nauwe samenwerking met SP en GroenLinks, maar vond weinig weerklank.
Op het congres in juni werd gesproken over samenwerking met andere niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen als de Partij voor Milieu en Recht (PMR), de Socialistische Arbeiderspartij (SAP) en de Idealisten, die alle drie woordvoerders gestuurd hadden en al voor het congres met het partijbestuur gesproken hadden. Ook met de Vrouwenpartij en de Natuurwetpartij (NWP) had het partijbestuur gesprekken gehad. Een definitief besluit over samenwerking werd nog niet genomen. Dat gebeurde evenmin op het volgende partijcongres, in oktober, waar samenwerking opnieuw ter sprake kwam. Het partijbestuur kreeg van het congres de opdracht om samenwerking met GroenLinks, SP, Idealisten en SAP nader te onderzoeken, terwijl de Eerste-Kamersteunfractie de vorming van een gemeenschappelijke lijst met regionale partijen mocht nagaan.
Partijbijeenkomsten
Op 24 mei hielden De Groenen een studiedag over een 'groen belastingstelsel voor de 21ste eeuw'. De oud-medewerker van het Centraal Planbureau Th. Cool stelde een verhoging van de belastingvrije voet voor om zo de werkloosheid terug te dringen. Met hetzelfde doel voor ogen verdedigde de bedrijfseconoom P. van Elswijk een plan voor belastingheffing op toegevoegde waarde in plaats van op arbeid. Beide plannen kregen een plaats in het ontwerpverkiezingsprogram van De Groenen.
Marten Bierman Stichting
Per 1 januari 1997 kreeg de gezamenlijke Eerste-Kamerfractie van De Groenen en de zes in de Federatie Politieke Onafhankelijke Groeperingen (POG) verenigde provinciale partijen dezelfde subsidiefaciliteiten als Tweede-Kamerfracties. Daarmee kon zij een politiek-wetenschappelijk instituut financieren dat de naam kreeg van haar senator, M. Bierman. Voorzitter werd A.J.G. Zinken, lid van de Provinciale Staten van Limburg voor de Partij Nieuw Limburg (PNL). In september startte de Marten Bierman Stichting met de publicatie van een blad, Locomotie, waarin de verschillende partijen een eigen katern zouden vullen.
Met het verschijnen van Locomotie achtte een meerderheid van De Groenen op het congres in juni het niet meer nodig, daarnaast nog het 'onafhankelijk eco/politiek blad' Gras te blijven uitgeven; wel zou vanaf 1998 een intern ledenblad onder de naam Gras Intern uitgebracht worden. R. Visser nam daarop ontslag als hoofdredacteur van Gras.
Laatst gewijzigd: | 06 februari 2023 15:02 |