D66 jaaroverzicht 1994
Uit: J. Hippe, P. Lucardie en G. Voerman, 'Kroniek 1994. Overzicht van de partijpolitieke gebeurtenissen van het jaar 1994' in: G.Voerman (red.), Jaarboek 1994 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1995), 14-91, aldaar 46-51.
Inleiding
Het jaar 1994 was een hoogtepunt in de geschiedenis van D66. De lang gekoesterde droom van een kabinet van D66, PvdA en VVD - de 'paarse' coalitie - werd werkelijkheid. De basis daarvoor werd mede gelegd door de bijzonder succesvol verlopen Tweede Kamerverkiezingen, waarbij D66 haar zeteltal van twaalf naar 24 zag stijgen. De winst kondigde zich al aan bij de raadsverkiezingen in maart.
Gemeenteraadsverkiezingen
Bij de kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen deden zich in enkele afdelingen problemen voor met ex-PvdA-leden die zich recentelijk als lid bij D66 hadden ingeschreven. Met name in de afdelingen Arnhem en Zandvoort zouden gewezen sociaaldemocraten uit zijn geweest op verkiesbare plaatsen op de kandidatenlijst. Volgens het hoofdbestuur waren de reglementen echter niet overtreden. Het schatte dat enkele honderden ex-PvdA-leden de laatste jaren de overstap naar D66 hadden gewaagd (de Volkskrant, 26 februari 1994).
Het aantal gemeenten waarin D66 aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnam, groeide sterk. In 1990 deed de partij in zo'n 250 gemeenten mee; in 1994 in ruim vierhonderd. Tegelijkertijd nam het stempercentage toe. Door beide factoren steeg het aantal zetels aanzienlijk: van 663 naar 981. In tegenstelling tot vier jaar geleden wist de partij de vooruitgang dit keer wel in klinkende munt om te zetten. Het aantal wethouders in de twintig grootste gemeenten verdubbelde ruimschoots. Zo maakte D66 onder meer haar opwachting in de colleges van burgemeester en wethouders van Rotterdam, Leiden en Tilburg. In totaal nam D66 nu met 134 wethouders in 92 gemeenten aan de colleges deel.
Kandidaatstelling Tweede Kamerverkiezingen
In januari werd de uitslag bekend van de schriftelijke stemming onder de leden van D66 over de volgorde van de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Aan de stemming nam ongeveer 30% van de 14.500 leden deel. Als eerste kwam Hans van Mierlo uit de bus, gevolgd door Gerrit Jan Wolffensperger. De eerste acht kandidaten waren allen zittende Kamerleden. De eerste nieuweling was het Zeeuwse statenlid Joke Jorritsma-van Oosten, op de negende plaats. Bij de eerste twaalf kandidaten stonden zes vrouwen. In het voorstel van de stemadviescommissie dat in december 1993 bekend was geworden, waren de journalistes Marijn de Koning, Guikje Roethof en M.P.M. van der Ven lage posities toebedeeld. De leden dachten daar echter anders over. Zij plaatsten hen respectievelijk op plaats negentien, 24 en 31. Op de vierendertigste positie stond Michel van Hulten, van 1973 tot 1977 namens de PPR staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het kabinet Den Uyl.
De algemene vergadering van 4 en 5 februari wees Van Mierlo aan als lijsttrekker van D66. 'Als D66 een grote partij wordt dan betekent dat onherroepelijk dat ook in het binnenland een eind is gekomen aan het tijdperk van de politieke supermachten', aldus Van Mierlo in zijn slottoespraak (NRC-Handelsblad, 7 februari 1994).
Verkiezingsprogramma Tweede Kamerverkiezingen
Evenals CDA en VVD paste ook D66 haar verkiezingsprogramma aan de verslechterende economische omstandigheden aan. Boven de al voorgestelde tien miljard gulden aan bezuinigingen moest nog eens twee à drie miljard omgebogen worden. Voor de invulling hiervan stelde de programcommissie onder andere kortingen op de landbouwsubsidies, de ambtenarensalarissen, de kinderbijslag en de WW voor.
Op 4 en 5 februari stelde de algemene vergadering het verkiezingsprogramma vast. Ruim zevenhonderd amendementen moesten behandeld worden. Verrassende wijziging was het besluit om de tekst in het ontwerp-program waarin de afschaffing van de Eerste Kamer werd overwogen, te schrappen. Sinds de oprichting had D66 altijd gepleit voor afschaffing van de senaat, omdat deze niet rechtstreeks door de kiezer wordt verkozen. Verder werden de milieu-eisen in het program aangescherpt, onder meer met betrekking tot de Betuwelijn en de uitbreiding van Schiphol. Ook meende het congres dat er geen nieuwe kerncentrales bij mochten komen. Over het voorstel om tabaksreclame wettelijk te verbieden, ontstond een discussie tussen degenen die de volksgezondheid als uitgangspunt namen en zij die de vrijheid van meningsuiting als doorslaggevend beschouwden. De eersten trokken aan het langste eind.
Campagne Tweede-Kamer- en Europese verkiezingen
'Dit is het moment' en 'U wint'. Onder deze leuzen voerde D66 haar campagne voor de Kamer- en Europese verkiezingen, die op 16 april in Utrecht van start ging. Tijdens de campagne kwamen de Jonge Democraten - de jongerenorganisatie van D66 - in aanvaring met Van Mierlo, naar aanleiding van zijn voorstel om AOW-ers een eenmalige uitkering te geven. 'Een doekje voor het bloeden', aldus JD-voorzitter H. de Vos. Tijdens de campagne kondigde Van Mierlo aan dat de invoering van een referendum een 'hard punt' zou worden in de komende kabinetsformatie. Op 23 april ontvouwde hij hiervoor concrete plannen, samen met het Tweede Kamerlid Olga Scheltema-de Nie. Op korte termijn zou op gemeentelijk en provinciaal niveau een adviserend referendum moeten worden ingevoerd. Zo zou ervaring kunnen worden opgedaan voor de introductie van een landelijk correctief (bindend) referendum.
Een uitgebreid verslag van de campagne voor de verkiezingen van gemeenteraden, Tweede Kamer en Europees Parlement verscheen in oktober onder de titel 'D66 staat voor niets'. Hoe D66 330 zetels won. Tot de auteurs behoorde campagneleider Lennart van der Meulen.
Tweede-Kamerverkiezingen
De verkiezingen voor de Tweede Kamer brachten D66 groot succes. De partij ging van twaalf naar 24 zetels en boekte daarmee de grootste winst. Nog nooit eerder was D66 zo groot geweest. Op de verkiezingsavond werd Van Mierlo in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky - de lokatie waar D66 ooit was opgericht - met gejuich door zijn aanhang ingehaald. De D66-lijsttrekker beschouwde de uitslag als 'een historische overwinning voor een partij die in de 28 jaar van haar bestaan altijd om vernieuwing heeft gevraagd. We zullen eruit halen wat erin zit' (de Volkskrant, 4 mei 1994).
Kabinetsformatie
In de kabinetsformatie maakte D66 zich sterk voor de paarse coalitie, een kabinet zonder CDA. Als gevolg van het zware verlies van de christendemocratie was deze mogelijkheid reëler dan ooit tevoren. In de verkiezingscampagne had D66 er de nadruk op gelegd, dat haar voorkeur uitging naar een combinatie van VVD, PvdA en D66. Groot was dan ook de vreugde in de partij, toen dit kabinet een feit werd. Op 20 augustus vierde de partij dit met een bijeenkomst in het Concertgebouw. Hier werden ook de bewindslieden verwelkomd. In het eerste kabinet Kok werd Van Mierlo vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Wolffensperger nam Van Mierlo's functie van voorzitter van de Tweede-Kamerfractie over. Eigenlijk had Wolffensperger minister van Justitie willen worden, maar de fractie deed een klemmend beroep op hem om Van Mierlo op te volgen. Justitieminister werd nu Winnie Sorgdrager, tot dan toe procureur-generaal. Zij beschikte over weinig politieke ervaring, evenals de D66-ministers Els Borst-Eilers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Hans Wijers (Economische Zaken). De staatssecretarissen Jacob Kohnstamm (Binnenlandse Zaken), Aad Nuis (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en Dick Tommel (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) daarentegen waren allen afkomstig uit de Tweede Kamer.
Enkele dagen na de installatie van het nieuwe kabinet berichtte het NRC Handelsblad op 26 augustus dat minister Wijers door middel van een op Bonaire gevestigde vennootschap zich schuldig zou maken aan belastingontduiking. Het ministerie van Economische Zaken verklaarde daarop dat Wijers aan zijn fiscale verplichtingen had voldaan; de vennootschap was belastingtechnisch gezien in Nederland gevestigd. Premier Wim Kok ging later akkoord met de wijze waarop Wijers zijn zakelijke belangen had geregeld.
Europese verkiezingen
Op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen prijkte na de stemming onder de leden van D66 als eerste Laurens Jan Brinkhorst. Van 1973 tot 1977 was Brinkhorst staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet Den Uyl. Daarna was hij onder meer ambassadeur van de EG in Japan en topambtenaar bij de Europese Commissie in Brussel. De stemadviescommissie had aan het einde van 1993 (tegen de reglementen in) aan Brinkhorst de voorkeur gegeven boven Jan-Willem Bertens. Deze zittende europarlementariër, die volgens de media de voorkeur had van de partijtop, kreeg de tweede plaats toebedeeld. Het partijcongres van begin februari corrigeerde de uitslag van de ledenraadpleging. Bertens werd met 350 stemmen tot lijsttrekker gekozen; Brinkhorst verwierf er driehonderd en belandde op de tweede plaats.
Ook bij de Europese verkiezingen boekte D66 zetelwinst. De partij ging van één naar vier zetels. Vergeleken bij de kamerverkiezingen was er echter sprake van een terugval: van 15,5% naar 11,7%. In partijkringen werd gewezen op de lage opkomst, die nadelig voor D66 zou zijn.
Fractie Europees Parlement
Sinds 1989 had D66 in het Europees Parlement deel uitgemaakt van de fractie van de European Liberals, Democrats and Reformists (ELDR; zie Jaaroverzicht 1989 ). Voortzetting van dit lidmaatschap was voor D66 echter niet vanzelfsprekend. Het partijcongres van februari legde in een resolutie vast dat de D66-europarlementariërs in eerste instantie de mogelijkheden dienden te onderzoeken van de vorming van een fractie met geestverwante partijen. Pas wanneer dit niet mogelijk zou zijn, kon tot toetreding tot de ELDR-fractie worden overgegaan. Na de verkiezingen trachtte de D66-fractie de eerste voorkeur te verwezenlijken. Omdat men inzag dat de kans op welslagen niet al te groot was, werden ook gesprekken gevoerd met de ELDR-fractie. Deze hadden vooral ten doel te voorkomen dat de Gaullisten in deze fractie zouden worden opgenomen, aangezien dit voor D66 niet aanvaardbaar zou zijn. De Gaullisten bleven inderdaad buiten de ELDR-fractie. D66 trad vervolgens tot de fractie toe, maar zag met lede ogen aan dat ook de leden van de Italiaanse Lega Nord werden opgenomen.
Het hoofdbestuur stemde in met deze handelwijze en wilde een volgende stap zetten. De D66-europarlementariërs waren op persoonlijke titel aangesloten bij de ELDR-fractie en daarmee als persoon lid van de ELDR (van oorsprong een federatie, maar enige tijd na de inwerkingtreding van het Verdrag van Maastricht omgevormd tot een Europese partij). Het hoofdbestuur wenste nu dat D66 als partij zich zo snel mogelijk zou aansluiten bij de ELDR (waar de VVD overigens ook lid van was). Binnen de ELDR zou dan vooral moeten worden samengewerkt met de Britse Liberal Democrats en het Deense Det Radikale Venstre, om zo een 'eigen, progressief profiel' te ontwikkelen (Democraat, 30 september 1994). De algemene vergadering van 5 november ging hiermee akkoord.
Najaarscongres
Op het najaarscongres, dat op 5 november in Zwolle werd gehouden, legde Van Mierlo verantwoording af over de kabinetsformatie. Voorts sprak hij over de voorgenomen 'herijking' van het buitenlands beleid. Zijn opvolger als fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Wolffensperger, sneed in zijn rede ook dit thema aan. Bertens zette de gang van zaken rond de aansluiting bij de ELDR-fractie uiteen. Daarnaast werd gesproken over het sociaal-economische beleid in relatie tot duurzame ontwikkeling en over bestuurlijke vernieuwing. Wim Vrijhoef werd herkozen als partijvoorzitter.
Borssele
De toekomst van de kerncentrale bij Borssele bracht in november minister Wijers in conflict met de Tweede Kamerfractie van zijn partij. De minister wilde - evenals de rest van het kabinet - de centrale moderniseren en tot 2007 open houden, de fractie wenste haar in 2004 te sluiten. In dat geval zou modernisering echter niet renderen en kon de centrale beter al in 1996 dicht gaan, meende de minister. De fractie stemde niettemin voor een motie van GroenLinks, waarin verlenging van de bedrijfstijd tot 2007 werd afgekeurd. De motie werd aangenomen. De minister legde haar niet naast zich neer; hij zou echter extra geld willen uittrekken om de centrale alsnog te moderniseren.
Eerste Kamerverkiezingen
Ter voorbereiding van de Eerste Kamerverkiezingen van 1995 werd door het hoofdbestuur in maart een stemadviescommissie ingesteld. Voorzitter was Marian Louppen-Laurant, lid van het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland. De commissie startte haar werkzaamheden na de sluiting van de kandidaatstellingstermijn op 7 september. Enkele oudgedienden zoals oud-minister en partij-oprichter Erwin Nypels, Chel Mertens en Marie-Louise Tiesinga-Autsema zouden volgens de commissie een onverkiesbare plaats moeten krijgen, al deelden zij zelf die mening niet. Tot 9 december konden partijleden per post hun voorkeur uitspreken. Op 15 december werd de uitkomst van de poststemming - en daarmee de definitieve kandidatenlijst - bekend gemaakt. Jan Glastra van Loon, oud-staatssecretaris en hoogleraar rechtsfilosofie, voerde de lijst aan; de zittende fractievoorzitter, Jan Vis, had zich niet herkiesbaar gesteld vanwege zijn benoeming tot lid van de Raad van State met ingang van 1 maart 1995. Tiesinga-Autsema en Nypels kregen alsnog een verkiesbare plaats (respectievelijk acht en negen), Mertens echter niet.
Verwante instellingen en publikaties
Ter gelegenheid van de publikatie van de brochure De ruimte waarin wij leven van D66-senator Glastra van Loon, organiseerde de Stichting Wetenschappelijk Bureau (SWB) van D66 op 12 maart een gesprek tussen de auteur en Tweede Kamervoorzitter Wim Deetman.
Op 26 maart hield de SWB in samenwerking met de Boekmanstichting een conferentie over het thema 'kunstenpolitiek voor D66'. Tot de sprekers behoorde Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum te Amsterdam.
In de zomer verscheen de nota Ingrijpen in menselijk leven. De publikatie was opgesteld door de SWB-werkgroep Geloof en politiek handelen, en ging over de morele overwegingen met betrekking tot kunstmatige voortplantingstechnieken en gentherapie. De projectgroep Veiligheid en defensie van de SWB-werkgroepen Buitenland en defensie publiceerde een notitie over de internationale rechtsorde.
Samen met de Bestuurdersvereniging D66 publiceerde de SWB een brochure getiteld Bestuurlijke dilemma's. Hierin werd een aantal problematische keuzen behandeld waarvoor lokale bestuurders zich geplaatst zien met betrekking tot bijvoorbeeld de ruimtelijke ordening of het onderwijs.
De Bestuurdersvereniging belegde samen met het Opleidingscentrum D66 op 20 mei een bijeenkomst voor nieuwe en herkozen wethouders. Op 1 oktober had het jaarlijkse Bestuurderscongres van de Bestuurdersvereniging plaats. In de zomer publiceerde de vereniging een cahier over de Wet gemeenschappelijke regelingen.
De SWB, de Bestuurdersvereniging en het Opleidingscentrum tekenden gezamenlijk voor de brochure De waarde van de democratie, geschreven door SWB-directeur Christiaan de Vries. Hierin werd de visie van D66 op de democratie in een nieuw jasje gestoken.
Het Opleidingscentrum organiseerde op 16 en 17 september een bijeenkomst ten behoeve van gemeenteraadsleden die in de raad te maken hadden met extreem-rechtse vertegenwoordigers. Op 15 oktober hield het een symposium voor nieuwe afdelingsbestuurders. Achterliggende gedachte was dat na de gemeenteraadsverkiezingen nogal wat zittende afdelingsbestuurders in de raad zouden zijn verkozen en er dus vele nieuwkomers in het afdelingsbestuur zitting zouden nemen.
De Jonge Democraten vierden op 16 en 17 april hun tienjarig bestaan. Op de lustrumbijeenkomst spraken onder meer Van Mierlo en Maarten Engwirda. Daarnaast gingen de voorzitters van de Jonge Democraten, de JS en de JOVD en een bestuurslid van het CDJA met elkaar in debat.
Het Politiek Emancipatie en Activerings Centrum D66 (PEAC) veranderde in 1994 van naam en ging Commissie Vrouwenrechten/Mensenrechten heten. 'Deze benaming is meer herkenbaar en sluit beter aan bij de nationale en internationale ontwikkelingen binnen de vrouwenbeweging van dit moment', aldus de toelichting in het partijorgaan Democraat (9 april 1994).
Laatst gewijzigd: | 04 oktober 2023 16:27 |