CD jaaroverzicht 1991
Uit: P. Lucardie, M. Nieboer en I. Noomen, 'Kroniek 1991. Overzicht van de partijpolitieke gebeurtenissen van het jaar 1991' in: G.Voerman (red.), Jaarboek 1991 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1991), 14-61, aldaar 19-21.
Inleiding
Vergeleken met vorige jaren kwamen de Centrumdemocraten in 1991 weinig in het nieuws. Een uitzondering hierop vormde de aankondiging dat de Franse politicus Le Pen met vijftien andere rechtse Europarlementariërs naar Den Haag zou komen. Begin maart zouden zij samen met de Nederlandse geestverwanten CD en CP'86 confereren over onder andere het bijeenbrengen van die twee partijen. De geplande bijeenkomst zou bovendien samenvallen met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het CD-Kamerlid en partijvoorzitter J.G.H. Janmaat maakte echter bekend dat de ontmoeting niet door zou gaan. Als redenen voerde hij aan dat het Bel Air Hotel weigerde een vergaderruimte aan de CD te verhuren en de Haagse burgemeester Havermans geen politiebescherming wilde geven. Havermans sprak dit laatste overigens tegen. Volgens hem was er bij de gemeente Den Haag nooit een verzoek tot politiebescherming ingediend.
Verkiezingen
De CD nam in 1991 in zeven provincies aan de Provinciale Statenverkiezingen deel; in 1987 in drie provincies. Hoewel volgens de opiniepeilingen de CD geen zetel zou krijgen, werden er drie zetels behaald (in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) - twee meer dan bij de vorige Statenverkiezingen (zie over de uitslag van de Statenverkiezingen van de CD ook de bijdrage van Chr.T. Husbands in dit Jaarboek). In Den Haag en Haarlem demonstreerden kleine groepjes anti-racisten tegen de installatie van Centrumdemocraten tot Statenleden.
De CD-vertegenwoordiging in de Provinciale Staten was te klein om een zetel in de Eerste Kamer te krijgen. Het hoofdbestuur adviseerde daarom de drie Statenleden om het CDA te steunen. Het CD-bestuur gaf de voorkeur aan een landelijke grote partij, 'omdat daar de macht ligt'. VVD en PvdA vielen af omdat die partijen een 'sterk pro-vreemdelingenbeleid voeren'. Ook D66 kwam niet in aanmerking, onder meer omdat deze partij veel begrip zou hebben 'voor de zwakke positie van criminelen' (CD-info, 1 april 1991). Restte het CDA, waarop de CD enige invloed meende te hebben omdat deze partij 'in ieder geval enkele punten van het CD-vreemdelingenbeleid aan het overnemen is' (CD-info, mei 1991).
Samenwerking CD-CP'86
Het dagelijks bestuur gaf in maart opdracht aan een com-missie om mogelijke vormen van samenwerking met de CP'86 te onderzoeken. Op 8 april vond er een inleidend gesprek plaats tussen de voorzitters van beide partijen om fusiebesprekingen voor te bereiden. Een en ander deed de onderlinge onenigheid echter alleen maar toenemen. De Centrumdemocraten verweten in hun partijblad de CP'86 dat deze de politiek van de CD-fractie in de Tweede Kamer (lees: Janmaat) in een kwaad daglicht stelde. De pogingen tot samenwerking tussen beide groeperingen liepen uiteindelijk op niets uit.
Perikelen in de Amsterdamse raadsfractie
Binnen de CD-fractie van de gemeenteraad in Amsterdam waren in 1990 problemen gerezen toen het raadslid W.J. Bruyn niet meer samen wilde werken met zijn collega F. Hofman. Bruyn had uit dien hoofde zijn lidmaatschap van de CD opgezegd. Het dagelijks bestuur van de CD besloot in haar vergadering van 19 maart een 'Commissie van Wijze Mannen' samen te stellen, die deze zaak zou onderzoeken teneinde een oplossing te vinden.
Begin maart werd Hofman door de politie opgepakt wegens openbare dronkenschap. In mei 1990 was het raadslid om dezelfde reden gearresteerd.
Organisatorische ontwikkelingen
Voor de ondersteuning van Oosteuropese medestanders richtte de CD de Karel de Grote Stichting op. In augustus bezocht W. Koetsier, medewerker op het partijbureau van de CD, de leider van de Bulgaarse Nationale Radicale Partij, I. Georgiev. Koetsier schonk namens de CD de Bulgaarse partij f 45.000.
Het dagelijks bestuur stelde in mei een overlegorgaan in voor de CD-vertegenwoordigers in de gemeenteraden en Staten. Dit Gemeenschappelijk Overleg Ambtsdragers Openbare Lichamen zou eenmaal per kwartaal bijeenkomen om een gemeenschappelijke lijn inzake het politiek optreden vast te stellen.
Laatst gewijzigd: | 06 februari 2023 15:28 |