Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kenniscentrum Kenniscentrum Tandheelkundige Ergonomie
University Medical Center Groningen

Tandheelkundige ergonomie

De website 'Kenniscentrum Tandheelkundige Ergonomie’ van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van de Rijksuniversiteit Groningen biedt professionals in de mondzorg en andere belangstellenden actuele informatie over werkhouding, werkwijze en middelen die daarbij ten dienste kunnen staan.

Deze kennis is van belang voor alle leden van het tandheelkundig team: tandarts, mondhygiëniste, tandprotheticus, assistente, preventieassistente of praktijkmanager/medewerker. Ook voor mensen die deze professionals bijstaan in het uitoefenen van hun beroep kan deze site een bron van informatie vormen. Hierbij wordt niet alleen gedacht aan leveranciers, dental depots, architectenbureaus en fabrikanten, maar ook aan b.v. fysiotherapeuten, ergotherapeuten, (oog) artsen en optometristen.De tandheelkundige ergonomie wordt verdeeld in drie domeinen te weten de houdings ergonomie, de cognitieve ergonomie en de organisatie ergonomie.

De opzet van de site bestaat uit:

  • documenten,
  • discussie stukken
  • onderzoek
  • verwijzingen naar literatuur
  • links naar andere relevante sites.

Het vormt zo een digitaal documentatie/kenniscentrum waarop steeds de laatste rapportages staan.De aangeboden informatie kunt u downloaden. Hoewel alle documenten auteursrechtelijk beschermd © zijn kan veelal instemming worden gevraagd middels een e-mail aan de auteur met het verzoek tot vrijelijk gebruik.

Aanleiding

Vanuit de onderwijssetting in het CTM is in de loop der jaren een hoeveelheid informatie verzameld op het gebied van de tandheelkundige ergonomie die gebruikt is voor het uitwerken van een aantal documenten die als leerstof aangeboden worden. Dat deze informatie niet alleen van belang is voor de student maar ook voor de professional moge duidelijk zijn.

Onderwijs

Studenten wordt geleerd te werken vanuit een voor het lichaam verantwoorde houding. Door hen te trainen vanuit een 4-tal tandheelkundig ergonomische basis criteria zijn zij instaat om de werkzaamheden zo uit te voeren dat zij binnen de mogelijkheden een optimale werkwijze kunnen toepassen en hierbij de apparatuur en instrumenten zo gebruiken dat een te grote belasting van het lichaam wordt vermeden.Tijdens de studie wordt tevens aandacht besteed aan het mentale aspect. Volgens het model belasting en belastbaarheid wordt de student wegwijs gemaakt in het beroep en de mogelijke consequenties ervan.Als praktijkvoorbereiding komen de studenten in contact met aspecten van de organisatie ergonomie. Praktijkinrichting, organisatie van de praktijk en bv. de keuze van apparatuur worden behandeld.

Praktijk

Hoewel in Nederland reeds vanaf de zestiger jaren aan de diverse tandheelkundige faculteiten met wisselend succes in de verschillende curricula ergonomie aan bod is gekomen, wijst de praktijk van alle dag uit dat er vanuit de huidige beroepsgroep veel vraag is naar informatie betreffende dit onderwerp.Op dit moment zijn er een aantal collega’s in Nederland die vanwege de belasting van hun beroep niet meer in staat zijn patiënten te behandelen, ze zijn arbeidsongeschikt. Een veel grotere groep heeft klachten van diverse aard door de beroepsuitoefening. Deze klachten kunnen betrekking hebben op het eigen welzijn of functioneren van het lichaam, maar ook zijn er klachten aangaande gebruikte apparatuur of betreffende de praktijkinrichting.Het takenpakket en de manier van omgang ermee verandert inmiddels in rap tempo. Niet iedere tandarts of mondhygienist ambieert een fulltime baan, niet iedereen wil een eigen praktijk en de verhouding tussen het aantal solopraktijken en grotere samenwerkingsverbanden verandert nog steeds.

Deze site is bedoeld om al deze professionals te informeren over ergonomische aspecten van hun beroep of dienstverlening.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 11:01
View this page in: English