Wetenschap op Woensdag
Hersenonderzoek leidt tot baanbrekende en fascinerende ontdekkingen. Het leert ons die fantastische wereld van het brein wat beter te begrijpen. Het helpt om nieuwe hersenaandoeningen te voorkomen en beter te behandelen. En daar worden beslist stappen in gemaakt. Maar hersenonderzoek heeft ook een heerlijke schoonheid en deze blijft vaak onbekend bij het bredere publiek.
Studenten van Academie Minerva maakten kunstwerken bij 50 wetenschappelijke bevindingen over het brein. Een illustratie, een schilderij of animatie. Hun vertaalslag maakt de droge wetenschap aantrekkelijk en invoelbaar. Misschien wil je er daarna wel nog veel meer van weten. Of word je zelf hersenwetenschapper. Wetenschap op Woensdag wil je verbazen, leren en fascineren over de kunst van hersenonderzoek.
Wetenschap op Woensdag is een samenwerking tussen Academie Minerva, Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universiteitsmuseum Groningen. Het project is gefinancierd door het Gewaardeerd! fonds van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
We dwalen bijna de helft van de tijd met onze gedachten af

Als mensen een saaie taak moeten doen, dan dwalen ze ongeveer de helft van de tijd af met hun gedachten. Dat bleek uit een experiment waarin mensen elke minuut gevraagd werd waar ze aan dachten. Het laat zien hoe vaak we afdwalen wanneer we ergens mee bezig zijn.
De cortex van vrouwen bevat 16% minder hersencellen

Toch zijn vrouwen niet minder intelligent. Hun hersencellen hebben gemiddeld meer verbindingen. Ook heeft hun hersenweefsel een hoger metabolisme, wat je misschien nog het beste kunt vergelijken met een motor die meer toeren maakt.
Wie positiever denkt over zichzelf is beter bestand tegen stress en depressie

Mensen die een depressie hebben gehad en daarvoor in psychotherapie gaan, hebben een kleinere kans op een terugkeer van de klachten. Dit komt deels omdat ze een preventieve behandeling ervoor zorgt dat ze positiever over zichzelf gaan denken, zo ontdekten hersenonderzoekers van het UMCG.
Wie ‘s nachts veel wakker wordt, hallucineert vaker

Mensen die gefragmenteerd slapen lopen een grotere kans op hallucinaties. Die blijven niet beperkt tot de nacht, maar treden ook overdag op. Dit is naar voren gekomen uit een online studie onder een omvangrijke groep Nederlanders.
Wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen

Mensen met hart- en vaatziekten lopen volgens onderzoekers meer risico op dementie en cognitieve problemen. Daarom draagt een gezond hart waarschijnlijk bij aan een gezond stel hersenen.
Wetenschap op Woensdag Team

Franciska de Beer, Marjolein Viersen, Jort Noorman, Mary-Ann van der Linden, Misia Prycka, Mae Tol, Iris Sommer, Marie-José van Tol
Wetenschap op Woensdag is gefinancierd door 'Gewaardeerd!' of the Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Laatst gewijzigd: | 02 april 2025 17:45 |