28 april 2014: Lezing Jorien Vonk
Ongeveer een kwart van de bodems op het noordelijk halfrond is permanent bevroren (permafrost), tot op dieptes van meer dan een kilometer. Permafrost bevat enorme hoeveelheden organisch materiaal. Dit komt omdat het groeiseizoen kort is en de temperatuur heel laag; de dode planten en dieren verdwijnen hierdoor meteen in de diepvriezer. Wereldwijd ligt er meer dan twee keer zoveel koolstof opgeslagen in permafrost als er nu aan broeikasgas in de atmosfeer zit. De wereldwijde dooi van permafrost, waarbij die koolstofvoorraden vrijkomen, kan de klimaatopwarming dus enorm versterken.
Tijdens deze lezing zal Jorien Vonk meer vertellen over permafrost, over de dooi van permafrost, en over de technieken die ze gebruikt om dit te meten. Ook zal ze foto's laten zien en verhalen vertellen over hoe het is om in het afgelegen Siberië onderzoek te doen.
Jorien Vonk werkt bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht en is ook verbonden aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Op 9 april 2014 ontving Jorien Vonk de Vening Meinesz prijs.
Laatst gewijzigd: | 14 februari 2019 17:18 |