Nieuw bewijs voor ivoorhandel Noormannen
Het huidige beeld over de veroveringen van de Noormannen in de Noordwest-Atlantische oceaan is meestal dat van een zoektocht naar nieuw agrarisch land en een nieuwe plaatsen om zich te vestigen. Recent onderzoek toont echter nog een andere belangrijke reden aan: ze waren op zoek naar het waardevolle ivoor van de walrus. Het ivoor was zeer gewild, omdat hier prachtige statusverhogende voorwerpen van gemaakt konden worden. Onderzoekers hebben ontdekt dat de handel in ivoor cruciaal was voor de economie van de Noormannen. Met behulp van ancient DNA (aDNA) en experimentele archeologie is nu meer bekend over de oorsprong van het walrusivoor en waarom het een belangrijke schakel was tussen de Noormannen en de bredere Europese handelsnetwerken. Meer kennis over deze handelswijze helpt ons de complexiteit van de interacties van de Noormannen en de impact dit heeft gehad op de Europese geschiedenis beter te begrijpen.
Ga naar publicatie
Laatst gewijzigd: | 27 september 2024 21:11 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...