Mogen wij geld verdienen met jouw intieme data?
Datum: | 09 november 2023 |
Auteur: | Aline Klingenberg |
Gisteravond verscheen er bij een bekende van mij, die Instagram gebruikt, een pop-up met het gebod om een abonnement te nemen. Hij kon meteen niet meer bij zijn account. Grappig is dat Meta zegt dat de wetgeving in de regio is veranderd. He? Daar weet ik niets van, we hebben zelfs al meer dan 20 jaar ongeveer dezelfde privacy-regels. Wat wel is veranderd is dat rechters en toezichthouders zijn gaan begrijpen wat Meta doet en de wet zijn gaan toepassen.
Hieronder een vertaling van de pop-up:
Mogen wij geld verdienen met jouw intieme data?
Jarenlang hebben wij veel geld verdiend met de intieme data van onze klanten. Volgens de al jaren bestaande wetgeving in de Europese Unie mag dat niet, en dat wist iedereen eigenlijk ook wel. Toezichthouders en rechters zijn de afgelopen jaren deze wet steeds meer gaan handhaven en dat vinden wij heel vervelend.
Daarom blokkeren wij met onmiddellijke ingang je account.
Je moet nu kiezen: 13 euro betalen om weer bij je gegevens te komen of toestaan dat wij doorgaan met het geld verdienen met jouw intieme data. Deze keuze moet je ook maken als je je account wilt opheffen. We gijzelen met onmiddellijke ingang je data, je kunt ze niet meer terugkrijgen of aan je netwerk laten weten dat je je account opheft. Let wel: dit zijn jouw oude data waaraan wij jarenlang veel geld verdiend hebben!
Wij weten ook wel dat dit geen geldige toestemming oplevert. Maar wij maken lekker gebruik van onze machtspositie!
En natuurlijk maken we de ‘gratis gebruiken’ knop veel opvallender dan de ‘abonneren’ knop, zodat je ook hier ‘verleid’ wordt ons toe te staan je intieme data te blijven verkopen.
Over de auteur
Prof. mr. dr. A.M. (Aline) Klingenberg is Hoogleraar Onderwijsinnovatie, data delen en communicatierecht. Aline is gespecialiseerd in (o.a.) Digitale communicatie, openbaarheid van bestuur, privacy en de bescherming van persoonsgegevens.