Onderzoek RUG en VU over koude uitsluiting
Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie maakt duidelijk dat na scheiding van partners die waren gehuwd in ‘koude uitsluiting’ of die ongehuwd samenleefden, zich vooral bij vrouwen die voor kinderen blijven zorgen, materiële problemen en onbillijkheden voordoen. Het onderzoek maakt ook duidelijk hoe de overheid de problemen en onbillijkheden kan tegengaan.
Huwelijkse voorwaarden waarbij iedere vorm van gemeenschap of verrekening is uitgesloten (‘koude uitsluiting’), zijn omstreden, omdat zij bij scheiding kunnen leiden tot materiële problemen en onbillijkheden. Vergelijkbare gevolgen doen zich voor als ongehuwd samenlevende partners uit elkaar gaan, vooral omdat daar meestal niets is afgesproken over partneralimentatie. In 2008 heeft de Minister van Justitie een onderzoek toegezegd naar de mogelijkheden van een wettelijke regeling in verband met deze problemen. Dat was bij de behandeling in de Tweede Kamer van wetsvoorstel 28 867 tot aanpassing van de wettelijke gemeenschap van goederen. De toezegging heeft geleid tot een onderzoek door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam, dat deze week aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Het onderzoek beschrijft eerst de juridische stand van zaken aan de hand van wetgeving, jurisprudentie en literatuur. Vervolgens staan de vermogensrechtelijke problemen en onbillijkheden centraal die in koude uitsluiting gehuwden dan wel ongehuwd samenlevende partners na scheiding ondervinden. Ook brengt het onderzoek in kaart hoe andere westerse landen met de onderzochte problemen omgaan. Tot slot worden de drie deelonderzoeken met elkaar verbonden en presenteren de onderzoekers een reeks van maatregelen – zowel in de sfeer van wetgeving als voorlichting – waarmee de Nederlandse overheid de onderzochte problemen zou kunnen ondervangen of verzachten. Zo zou de wet bijvoorbeeld partneralimentatie na scheiding ook mogelijk moeten maken voor partners die ongehuwd hebben samengeleefd.
Meer informatie
Meer informatie kan worden verkregen bij de onderzoekers:
Masha Antokolskaia (m.v.antokolskaia vu.nl, 020 5986294)
Bart Breederveld (b.breederveld vu.nl, 020 5986293)
Liesbeth Hulst (l.hulst vu.nl, 0205986282)
Wilbert Kolkman (w.d.kolkman rug.nl, 050 3635767)
Frits Salomons ( f.r.salomons vu.nl , 020 5986315 of 06 1062 4444)
Leon Verstappen (l.c.a.verstappen rug.nl, 06 53935326 )
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 14:57 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?