Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Brigit Toebes benoemd tot hoogleraar Gezondheidsrecht in internationaal perspectief

08 oktober 2018

Brigit Toebes is per 1 september 2018 benoemd in de leerstoel Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief. Deze leerstoel richt zich op het bestuderen en doceren van het gezondheidsrecht als rechtsgebied, met een nadruk op de rol die internationale juridische standaarden spelen op dit terrein.

Het gezondheidsrecht is een veelzijdige discipline die een verbinding legt tussen internationaal, Europees en nationaal recht, en die tevens verweven is met de medische- en gezondheidswetenschappen, alsmede met de economische wetenschappen en internationale betrekkingen. In haar positie als Lid van de Aletta Jacobs School of Public Health zoekt Toebes de interactie met deze disciplines op.

Prof. mr. dr. Brigit Toebes
Prof. mr. dr. Brigit Toebes

In het onderzoek van Toebes spelen vragen met betrekking tot de aard en reikwijdte van public health law (‘volksgezondheidsrecht’) een centrale rol, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de rol van het recht in het terugdringen van ongezond gedrag als roken en een ongezond dieet. Andere belangrijke vraagstukken waar Toebes zich op richt betreffen de rol van het recht bij gezondheidsverschillen tussen staten en tussen bevolkingsgroepen binnen staten, ongelijke toegang tot medicijnen en bescherming van de reproductieve gezondheid. Het gezondheidsrecht is gezien de ontwikkelingen in de medische technologie sterk in ontwikkeling.

Bij het adequaat reguleren van deze vraagstukken spelen internationale en Europese juridische standaarden een belangrijke rol. De leeropdracht van Toebes richt zich op de rol die deze standaarden spelen in de vormgeving van het nationale gezondheidsrecht. De nadruk ligt hierbij sterk op de normen die voortvloeien uit de internationale en regionale mensenrechtenverdragen, en hoe deze dienen ter bescherming van kwetsbare patiënten en andere individuen.

Ook institutionele aspecten van gezondheidszorgsystemen, de rol van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere internationale en regionale organisaties, alsmede accountability mechanismen maken deel uit van de leeropdracht.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:17 juli 2023 10:16
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 22 april 2025

    Impact | Online advies over het demonstratierecht

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...

  • 22 april 2025

    Hoe wapen je je tegen de macht van Big Tech?

    Hoe kunnen we met zijn allen minder afhankelijk worden van Big Tech? Een actuele en prangende vraag die ook binnen de RUG speelt. Recent ging er een petitie rond van een groep stafleden die ervoor pleiten dat de RUG zich losmaakt van Google en...

  • 15 april 2025

    Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceert podcast Recht op Nieuws

    De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert op 16 april 2025 de eerste aflevering van diens podcast Recht op Nieuws. Het thema van de eerste aflevering is: ‘Kan de overheid straks zomaar organisaties verbieden?’