Activiteiten
Wegens familieomstandigheden komt deze lezing te vervallen!
28 mei 2019: Massaschade: de civiele rechter buiten spel?
Om 15.30 uur organiseert het Gronings Centrum voor Aansprakelijkheid en Schade in het Van Swinderen Huys te Groningen een lezing en aansluitend een borrel.
Spreker is mw.mr.dr. Janet de Bunt, universitair docent in Tilburg. Aanmelden
7 oktober 2019: 13e Gronings Letselschadecongres
Afgelopen activiteiten
12e Gronings Letselschadecongres
Op 1 oktober 2018 vond alweer het 12e Gronings Letselschadecongres plaats. Dit jaar was het thema ' Verkeersaansprakelijkheid'. Het congres werd georganiseerd in samenwerking met het juridische tijdschrift Verkeersrecht.
Systeem van art. 185 WVW
Onder leiding van dagvoorzitter prof. mr. A.J. Verheij van de RUG stonden sprekers uit wetenschap en praktijk stil bij de verschillende aspecten van verkeersaansprakelijkheid. Mr. G.M. van Wassenaer (advocaat bij Van Wassenaer Wytema Letselschade advocaten & Mediation te Haarlem) stond stil bij het systeem van art. 185 WVW. Zij hield de zaal onder meer de vraag voor of minderjarigen vanaf 14 jaar vandaag de dag wel voldoende beschermd worden tegen de gevaren van het gemotoriseerde verkeer.
Bewijsrechtelijke aspecten van verkeersaansprakelijkheid
Prof. I. Giesen (hoogleraar privaatrecht, i.h.b. aansprakelijkheidsrecht en burgerlijk procesrecht Universiteit Utrecht) ging in op bewijsrechtelijke aspecten van verkeersaansprakelijkheid. Aan bod kwamen onder meer de betekenis van de welbekende omkeringsregel en de mogelijkheid met feitelijke vermoedens of zelfs een omkering van de bewijslast te werken. Mr. dr. R. Rijnhout (universitair hoofddocent Universiteit Utrecht) besprak de ontwikkelingen op het gebied van de aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Wat mag qua inspectie en onderhoud van de wegbeheerder worden verwacht? In hoeverre kan een beroep op beperkte financiële middelen worden gedaan? En hoe zit het met de eigen oplettendheid van weggebruikers?
Over een andere boeg afwikkelen?
Mr. A.J.J.G. Schijns (advocaat bij Beer Advocaten te Amsterdam en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam) deed de suggestie schade door verkeersongevallen over een andere boeg af te wikkelen: niet langer, zoals we gewend zijn, aan de hand van het aansprakelijkheidsrecht maar op basis van een zogeheten first-party verzekering voor verkeersongevallen. Het laatste woord was, zoals inmiddels gebruikelijk tijdens het congres, aan de rechter. Mr. J.W. van Rijkom (raadsheer Gerechtshof ’s-Hertogenbosch) gaf de zaal aan de hand van een complexe verkeerszaak, die recentelijk voor het hof had gediend, een interessante kijk in de keuken van de rechter. De dag werd vervolgens afgerond met nog een gezellige borrel in het fraaie Academiegebouw. Al met al was ook het 12e Gronings Letselschadecongres weer een inspirerende dag!
Richtlijn oneerlijke bedingen op het verzekeringsrecht
Prof. mr.drs. Charlotte Pavillon sprak in januari 2018 bij de Vereniging voor Verzekeringswetenschap over de impact van de Richtlijn oneerlijke bedingen op het verzekeringsrecht.
Alumni seminar: Schade na gaswinning in Groningen
Op 17 november 2017 in Het Kasteel, Melkweg, 9718 Groningen. De gaswinning en de aardbevingsproblematiek in Groningen brengen diverse juridische uitdagingen met zich mee. Zowel voor burgers, overheden en bedrijven, als ook voor u als juridisch professional. Niet alleen de omvang van het probleem speelt hierbij een rol, maar ook actuele ontwikkelingen zoals nieuwe spelers, protocollen en procedures. Tijdens het alumni seminar werd u geïnformeerd en ging u in gesprek over deze ontwikkelingen. Natuurlijk was ook uitgebreid de mogelijkheid om bij te praten en te netwerken met mede-alumni en docenten.
Lunchlezing op 23 oktober 2017
De fijnstofuitspraak van de Rechtbank Den Haag van 7 september 2017 heeft de nodige stof doen opwaaien. Over de implicaties daarvan werd gesproken op een lunchbijeenkomst van het Gronings Centrum voor Aansprakelijkheid en Schade door Lorenzo Squintani. Titel: Privaatrechtelijke aansprakelijkheid als rechtsgang voor publiekrechtelijke inbreuken op het milieurecht.
11e Gronings Letselschadecongres
Het thema van het 11e Gronings Letselschade Congres op 2 oktober 2017 was ‘Overeenkomsten in Letselschadezaken'. Ieder jaar staat op het congres een actueel thema op het gebied van letselschade centraal. Dit jaar bespraken wetenschappers, advocaten en een rechter ‘contractuele relaties’ in het letselschaderecht. Naast aandacht voor het contractuele aansprakelijkheidsrecht kwamen ook (andere) voor de schaderegeling relevante overeenkomsten aan bod, zoals de vaststellingsovereenkomst, arbeidsongeschiktheidsverzekering en exoneratieclausules.
Gaswinningscongres
Het congres Versterken en vergoeden binnen het bevingsgebied van 19 april 2017 werd georganiseerd door de juridische faculteit van de Rijksuniversiteit (het PAO bureau, prof. mr. dr. Fokko Oldenhuis, prof. mr. dr. Jan Brouwer en prof. mr. dr. Herman Bröring) in Het Kasteel te Groningen. Het doel van dit congres was lokale, provinciale en landelijke bestuurders, technici, aannemers, ingenieurs, woningbouwcorporaties en juristen samen te brengen voor een leerzame dag, vol ruimte voor discussie.
Masterclass Letselschade in de praktijk
Op 4 en 5 september 2017 vond in het historische Gerechtsgebouw Oude Boteringestraat een zeer geslaagde masterclass Letselschade in de Praktijk plaats. Drie advocaten - John Beer, Marco Zwagerman en Veeru Mewa - van het bekende Amsterdamse letselschadekantoor Beer Advocaten hebben 17 geselecteerde masterstudenten een inkijkje gegeven in hun praktijk aan de hand van bestaande procedures.
Centraal stonden medische aansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid en vliegtuigongevallen. Tevens vonden rollenspellen plaats aan de hand van echte geanonimiseerde procesdossiers. Onderaan deze pagina enkele foto's van de Masterclass 2017.
Terugkerende activiteiten
Gronings Letselschadecongres
Een jaarlijks terugkerende activiteit van het Centrum is het organiseren van een Gronings Letselschadecongres op de eerste maandag in oktober in de historische Aula van het Academiegebouw.
Advocaten, letselschadespecialisten, verzekeraars, rechters, wetenschappers en meer dan gemiddeld geïnteresseerde studenten uit het hele land, komen in Groningen jaarlijks bij elkaar om een niet-uitgekristalliseerd privaatrechtelijk onderwerp te bespreken. Een uitgewerkte uitgave van de bijdragen wordt uitgegeven door Boom Juridische uitgevers in Den Haag en na afloop aan de congresdeelnemers toegestuurd.
Laatst gewijzigd: | 05 april 2022 08:56 |