Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderzoek Beurzen, prijzen en subsidies Persoonsgebonden beurzen

Landjepik: inpikken van gemeentegrond in kaart brengen

Personen die de grond van iemand anders in gebruik nemen en omheinen, worden 20 jaar later eigenaar van deze grond als de eigenaar in de tussentijd de grond niet opeist. Juristen noemen deze vorm van eigendomsverkrijging verjaring. Verjaring kan heel vervelende gevolgen hebben als de ingepikte grond van de overheid was. De grond staat dan niet meer ter beschikking voor infrastructuur, zoals kabels en leidingen, stoepen, fietspaden en wegen. Er was echter nog geen onderzoek naar hoe en in welke contexten overheidsgrond door burgers wordt ingepikt en hoe vaak dit gebeurt.

De Gratamastichting kende aan Björn Hoops een subsidie toe om empirisch onderzoek te doen naar deze kwestie en om te verkennen welke oplossingen er zouden kunnen zijn om overheidsgrond beter te beschermen voor verjaring. Hoops analyseerde samen met student-assistenten inventarisaties van het grondgebruik in vijf gemeenten. Hij maakte een schatting dat 8% van de huishoudens in Nederland illegaal gemeentegrond in gebruik heeft. Gemiddeld gaat het om 20 tot 40 m2, die eerder vaak groenstroken en stoepen van de gemeente waren.

Als mogelijke oplossingen bracht Hoops o.a. de afschaffing van de verjaring van overheidsgrond naar voren. In een rechtsvergelijkend vervolgonderzoek voor gemeenten, provincies en waterschappen is Hoops tot de conclusie gekomen dat dit de beste oplossing zou zijn voor de bescherming van overheidsgrond voor verjaring.

Duur van het project

2017 - 2018

Toegekende subsidie

15.208 euro, verkregen van de Gratama Stichting

Contactpersoon bij onze faculteit

Prof. mr. dr. B. (Björn) Hoops

Websites met aanvullende informatie

Laatst gewijzigd:08 juli 2024 14:28
View this page in: English