Essential
Hoewel veiligheid een studiegebied is dat uiteenlopende toepassingen in het dagelijks leven kent, is veiligheidskunde een jonge discipline die grotere interdisciplinaire inspanningen vereist. ESSENTIAL (Evolving Security SciencE through Networked Technologies, Information policy and Law) wilde de beveiligingswetenschap ontwikkelen door twee van de belangrijkste problemen aan te pakken: de ad-hocbenadering van veiligheidsonderzoek en de toenemende complexiteit van de beveiligingsomgeving.
Om dit te bereiken heeft ESSENTIAL zichzelf twee hoofddoelen gesteld: a) interdisciplinaire veiligheidsexperts en -professionals opleiden, om veiligheidsbedreigingen op een systematische manier aan te pakken en b) de veerkracht en veiligheid van de samenleving vergroten door op een interdisciplinaire manier 15 onderzoeksthema's aan te pakken, elk geassocieerd met al lang bestaande problemen op het gebied van de veiligheidswetenschap. Die problemen varieerden van het modelleren van veiligheidsperceptie en het democratiseren van inlichtingen tot het verbeteren van de veiligheid en privacy in data-ecosystemen.
ESSENTIAL was het eerste programma in zijn soort dat zich richtte op het gezamenlijk opleiden van de volgende generatie interdisciplinaire deskundigen in de beveiligingswetenschap, door de 15 ESR's op unieke wijze bloot te stellen aan:
-
theoretische kennis en praktische expertise op gebieden als:
(a) het toezicht op en de regulering van informatiebeveiligingstechnologie, en
(b) de implementatie van beleid en wettelijke normen binnen computer- en communicatiesystemen; -
praktijkomgevingen in wetshandhaving, inlichtingendiensten en de industrie;
-
sterke academische begeleiding door hooggekwalificeerde supervisors en mentoren;
-
hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuren; en
-
een verscheidenheid aan interdisciplinaire onderzoeksevenementen, zoals workshops, conferenties en zomer-/winterscholen.
Het ESSENTIAL-consortium is gebouwd op langdurige samenwerkingsrelaties tussen toonaangevende organisaties uit de academische wereld, (inter)nationale belanghebbenden en de particuliere sector. Velen van hen hebben meer dan 25 jaar ervaring in het rechtstreeks bijdragen aan nationale, Europese en VN-technologiegerelateerde beleidsvorming.
Duur van het project
2017 - 2020
Toegekende subsidie
3.756.496 euro (waarvan 1.012.497 euro voor de RUG), verkregen vanuit Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks (Horizon 2020)
Contactpersonen bij onze faculteit
Prof. G.P. (Jeanne) Mifsud Bonnici
Mr. M. (Melania) Tudorica
Websites met aanvullende informatie
Laatst gewijzigd: | 10 juli 2024 09:05 |