Jannes Paas
Ik was op de middelbare school een enorme bèta. Ik deed een N&T pakket, had al mijn talen laten vallen en koos in de bovenbouw voor wiskunde B en D. Voor mijn studie leek het mij dus ook logisch dat ik ging kijken bij wiskunde, economie en econometrie. Toch merkte ik na de open dagen dat, hoewel ik er best goed in was, de bètakant me toch niet erg trok. Als ik mezelf de vraag stelde wat ik later wilde worden en waar ik ’s ochtends voor op wilde staan, kwam ik al snel uit bij het recht, de maatschappij en de politiek. Een jurist zoekt naar rechtvaardigheid en stelt aan zichzelf moeilijke, ethische en maatschappelijke vragen. Bij Juridische Bestuurskunde leer je hoe de rechtspraak, de overheid, de politiek en de maatschappij werken. Met die kennis wil ik het verschil maken, voor mezelf, maar ook voor de mensen om mij heen. Daarom koos ik voor rechten in Groningen.
Recht in de praktijk
Wat heeft het bestuursrecht geleerd van de toeslagenaffaire? Wat betekent de moord op Peter R. de Vries voor de stabiliteit van onze rechtsstaat? Krijgen wij meer of minder vertrouwen in de rechter als we hem vaker op tv zien? In de rechtenstudie in Groningen komt het nieuws van gisteren in de colleges van vandaag. Als student ga je met de fundamentele maatschappelijke (rechts)vragen aan de slag die daaruit voortkomen. Ik vind het gaaf om op die manier te werken met kwesties die op dit moment relevant zijn. De dagelijkse praktijk komt dus terug in de colleges en als dat niet genoeg is, kan je altijd kijken hoe je in een extra stage of (buitenlandse) uitwisseling nog meer praktijkervaring kan opdoen. De studieadviseurs helpen je daarbij.
Uitdagingen
In het leven van elke rechtenstudent zijn er twee grote uitdagingen. Eerst moet je leren schrijven en praten in de taal van rechters en advocaten, en daarna moet je leren om in gewone mensentaal te kunnen zeggen wat je bedoelt. Voor mij persoonlijk kwam daar aan het begin van mijn studie nog een uitdaging bij. Ik was op de middelbare school nooit een echte lezer. Op de universiteit kom je er in de rechtenstudie echter niet meer onderuit om dagelijks stugge teksten door te moeten werken. Veel onderwerpen vond ik gelukkig erg interessant en dan is het gemakkelijker om er zoveel leeswerk voor te verzetten. Maar af en toe kom ik nog een vak tegen dat totaal niet in mijn straatje ligt. Dan leest zo’n boek weleens alsof je met een plastic lepel op een keihard bevroren beker Ben & Jerry’s inhakt. Je komt er niet doorheen.
Nevenactiviteiten
Naast mijn studie ben ik bestuurslid in de gemeentelijke afdeling van een politieke partij, ben ik voorzitter van een Groningse politieke jongerenorganisatie en doe ik in het hele politieke en maatschappelijke veld van alles waar ik de kennis en kunde die ik in mijn studie heb opgedaan meteen in de praktijk kan brengen. De rechtenstudie en mijn afstudeerrichting Juridische Bestuurskunde gebruik ik dus dagelijks, ook buiten het Academie- en Harmoniegebouw!
Daarnaast ben ik actief bij mijn studievereniging J.B.S.V. Dorknoper. In de rechtenstudie zijn er veel verschillende studieverenigingen en ik kan het iedereen aanraden om er eens te gaan kijken. Je leert er veel medestudenten kennen, die vaak ook vergelijkbare interesses hebben. Dat levert niet alleen onverslaanbare discussies in de kroeg op, maar mogelijk ook vrienden voor het leven.
- Jannes Paas (bachelorstudent Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Juridische Bestuurskunde)
Laatst gewijzigd: | 04 januari 2024 15:27 |