Onze Docenten
Maak kennis met onze docenten.
mr. Wilko Jan Aardema is als advocaat en partner verbonden aan Aardema Van Boetzelaar Advocaten. Hij is gespecialiseerd in het huurrecht, zowel woonruimte als bedrijfsruimte. Wilko Jan verzorgde voor het juridisch PAO het onderdeel bedrijfsruimte in de Groninger Leergang Huurrecht 2021-2022.
Mr. Joe van Anken is promovendus en docent notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveert op het onderwerp Wettelijke vereffening en de overeenkomstige toepassing daarin van het insolventierecht. Hij is tevens redacteur van Jurisprudentie Erfrecht (JERF) en publiceert, doceert en spreekt regelmatig over zowel het erfrecht in brede zin als het levenstestament.
Mr. dr. Mark Beuker is universitair docent notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde op het proefschrift Grenzen aan testeervrijheid, waarin wordt geschreven over de dwingende bescherming van naasten in het erfrecht. Hij is tevens redacteur van het Tijdschrift Erfrecht en coördinator van het Handboek Boedelafwikkeling.
Prof. mr. dr. Herman Bröring is hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in de juridische betekenis van beleid en houdt zich voorts intensief bezig met onder meer de rechtshandhaving. In het kader van dit laatste heeft hij bijzondere aandacht voor de verhouding tot het strafrecht. Zo heeft hij bijvoorbeeld in opdracht van ministeries gepubliceerd over de wenselijkheid van schorsende werking van rechtsmiddelen tegen bestuurlijke boetes, de punitieve handhaving van de Omgevingswet en de verhouding tussen de bestuurlijke boete en de bestuurlijke strafbeschikking. Een geheel herziene druk van zijn monografie over de bestuurlijke boete is in voorbereiding.
Mr. Sara Engelen is verbonden aan de vakgroep Privaat- en Notarieel Recht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Na het afronden van haar studie in 2003, eveneens aan de RUG, is Sara ruim 12 jaar werkzaam geweest in de advocatuur, waarna zij de overstap heeft gemaakt naar de universiteit. Zij heeft eerst enkele jaren onderwijs gegeven aan het Molengraaff Instituut voor privaatrecht van de Universiteit Utrecht en is sinds 2019 werkzaam bij de RUG. Zij geeft verbintenisrechtelijke vakken binnen de studierichting Nederlands Recht en het LLM-programme, daarnaast doet zij (promotie)onderzoek met als onderwerp: de bescherming van de zwakke partij bij de vaststellingsovereenkomst.
Prof. mr. dr. Kars de Graaf is sinds 1999 werkzaam bij de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht & Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, sinds september 2019 als hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid. Kars promoveerde in 2004 op het verslag van een rechtsvergelijkend onderzoek naar de mogelijkheden en consequenties van schikken in bestuursrechtelijke procedures. Kars is onder meer voorzitter van de vereniging voor milieurecht, lid van het bestuur van de vereniging voor bestuursrecht, jurisprudentieredacteur/annotator van het tijdschrift Milieu en Recht en redacteur van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht (TO). Hij is tevens rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Nederland.
Mr. dr. T. (Tobias) Jonkers is universitair docent Verbintenissenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor was hij werkzaam bij de Universiteit Maastricht. Hij is actief op het terrein van het (algemene) contractenrecht en is als auteur onder meer actief voor de Groene Serie.
Prof. mr. dr. Aline Klingenberg is sinds 2001 verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. In 2011 promoveerde zij op het onderwerp 'Bestuursrecht, e-mail en internet, Bestuursrechtelijke normen voor elektronische overheidscommunicatie'. Vanaf 2013 tot 2017 coordineerde zij de Togamaster. In 2015 werd zij rechter plv. bij de rechtbank Noord-Nederland. Vanaf 1 april 2017 coordineert zij de opleiding voor IT-recht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Prof. mr. dr. Arvin Kolder is bijzonder hoogleraar Personenschade aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast advocaat bij Kolder Advocatuur te Groningen. Arvin is gespecialiseerd in het aansprakelijkheids-, schadevergoedings- en verzekeringsrecht, met een bijzondere focus op het personenschaderecht. Arvin is als docent betrokken bij de Groninger Leergang Arbeidsrecht, daarnaast is hij als als docent en examinator verbonden aan de Grotius specialisatieopleiding Personenschade en als docent aan de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). Hij is hoofdredacteur van het Handboek Personenschade, hoofdredacteur van het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade (AV&S), redactielid van het Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade (TVP) en mede-auteur van de Groene Serie (Onrechtmatige daad).
prof. mr. dr. Wilbert Kolkman (1973) was van 2006 tot 2017 hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Notarieel recht, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 2017 bekleedt hij te Groningen de leerstoel Algemene Rechtswetenschap en Familievermogensrecht. Sinds 1 oktober 2020 is hij Decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Kolkmans onderzoek richt zich met name op het familievermogensrecht, in Nederland en in Europa.
prof. mr. dr. Bert Marseille is hoogleraar bestuurskunde, in het bijzonder de empirische bestudering van het bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bert is onder meer raadsheer-plaatsvervanger bij de Centrale Raad van Beroep, voorzitter van de redactie van het Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht, redacteur van het Commentaar Algemene wet bestuursrecht en vaste annotator van Ars Aequi.
Mr. dr. Evgeni Moyakine is universitair docent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en research fellow van het ‘Information Society Law Center’ van de Universiteit van Milaan (Italië). Momenteel coördineert hij en geeft hij in de masteropleiding IT-recht het vak ‘Seminaar Privacyrecht’ en ontwikkelt hij een nieuw mastervak ‘Cybersecurity & Telecom’ dat het door hem verzorgde bachelorvak ‘Telecommunicatierecht’(derde jaar) zal vervangen. Bovendien is hij betrokken bij twee Engelstalige masteropleidingen en is hij als coördinator en docent verantwoordelijk voor de vakken ‘Telecommunications Law’ (derde jaar) en ‘Security & Privacy in Digital Society’ (master). Evgeni Moyakine verzorgt ook het ‘Honours College’-vak ‘Accountability in the Cyberspace Era’ (tweede jaar). Hij is lid van de adviesraad van het tijdschrift ‘International Cybersecurity Law Review’ en zijn onderzoek waarvoor hij de subsidies van de Stichting Groninger Universiteitsfonds en het ‘Center for Cyber Law & Policy’ van de Universiteit van Haifa (Israël) toegekend heeft gekregen, betreft toerekening van offensieve cyberoperaties aan statelijke actoren.
Mr. dr. Evert Neppelenbroek is universitair docent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2002 is hij begonnen als universitair docent bij de vakgroep privaatrecht en notarieel recht, subsectie goederenrecht. In 2013 is hij gepromoveerd op het proefschrift 'Softwarebetrekkingen' In september 2016 heeft hij de overstap gemaakt naar IT-recht bij de vakgroep Transboudary Legal Studies. In deze bachelor/masteropleiding verzorgt hij het vak Elektronisch contractenrecht (derde jaar), waarvoor hij het gelijknamige leerboek schrijft en hij verzorgt het vak Digitale inhoud in het vermogensrecht (master). Evert Neppelenbroek is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Internetrecht.
In 2017 heeft Neppelenbroek de VBR publicatieprijs 2016 gewonnen voor het artikel 'Eigendom als paraplu', dat verscheen in RM Themis en in 2022 heeft hij de publieksprijs bij de verkiezing van docent van het jaar aan de rechtenfaculteit gewonnen.
Prof. mr. dr. F.T. (Fokko) Oldenhuis is aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden als honorair hoogleraar Religie en Recht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid en aan de faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij. Fokko's expertise ligt op het vlak van aansprakelijkheidsrecht; in het bijzonder onrechtmatige daad en kwalitatieve aansprakelijkheid, het huurrecht en op het vlak van religie en recht, in het bijzonder op het grensvlak van kerkgenootschappen en het privaatrecht. Fokko treedt incidenteel op als adviseur op het gebied van letselschade zowel ten behoeve van de slachtofferkant als verzekeraars. Daarnaast geeft Fokko geregeld postacademisch onderwijs.
Prof. Charlotte Pavillon (1980) is sinds maart 2017 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als universitair hoofddocent verbintenissenrecht. Per 1 januari 2018 is zij benoemd tot hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht. Charlotte Pavillon doet onderzoek op het terrein van het verbintenissenrecht en het consumentenrecht in het bijzonder.
Prof. mr. N. Peters (1980) is bijzonder hoogleraar internationale handelsarbitrage aan de RUG. Sinds 2008 verzorgt hij alhier het vak International Commercial Dispute Settlement Law. Ook geeft hij gastcolleges op het terrein van arbitrage aan andere Nederlandse en buitenlandse universiteiten. Daarnaast is Niek partner bij Legaltree, waar hij zich dagelijks bezighoudt met arbitrage, bindend advies en mediation. Over deze onderwerpen schrijft hij ook veelvuldig.
Prof. dr. mr. Jeroen Rheinfeld is als bijzonder hoogleraar agrarisch recht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij vennoot bij FBN Juristen te Amsterdam en het Instituut voor Agrarisch Recht te Wageningen. Tot slot is hij als universitair docent agrarisch recht verbonden aan de Radboud Universiteit.
Mr. Frank Ringnalda is specialist op het gebied van huurrecht woonruimte in brede zin. Hij treedt veel op voor professionele verhuurders, zoals woningcorporaties en beleggers. Hij is lid van de redactie van WR tijdschrift voor huurrecht van Wolters Kluwer, is auteur van de Groene Serie van Wolters Kluwer en is co-eindredacteur van het boek Huurrecht Woonruimte van Sdu en auteur van nog een aantal Sdu publicaties. Frank is lid van de Vereniging van Huurrechtadvocaten (VHA) en geeft regelmatig cursus aan woningcorporaties, andere vastgoedprofessionals en advocaten.
Mr. Christien Saris is advocaat en oprichter van SarisLaw in Den Haag, een advocatenkantoor gespecialiseerd in het bestuursrecht. Tot 2021 werkte zij 20 jaar als advocaat bestuursrecht bij Stibbe in Amsterdam. Christien heeft zich gespecialiseerd in zaken op het gebied van (bestuursrechtelijk) toezicht en handhaving. Het gaat om zaken op het gebied van onder meer het arborecht, het economisch bestuursrecht, het privacyrecht, het levensmiddelenrecht en het omgevingsrecht. Over die onderwerpen doceert zij voor onder meer de SSR, de Grotius Academie en de BijzonderStrafrecht Academie. Christien publiceert over het handhavingsrecht als gastannotator in het Tijdschrift AB. In 2015 schreef zij het preadvies ‘Evenredige bestuurlijke boetes’ samen met mr. dr. M. van Emmerik. Verder schreef zij mee aan het ‘Nader rapport bestuurlijke boetestelsels’ van het ministerie van JenV dat in 2018 verscheen. Christien is lid en plaatsvervangend voorzitter van de Commissie bezwaarschriften handhaving Centraal Bureau voor de Statistiek en lid van de bezwaaradviescommissie van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.
Prof. mr. dr. Hanna Tolsma is als hoogleraar Besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2020 is Hanna benoemd tot hoogleraar Besluitvorming en rechtsbescherming in het omgevingsrecht (in het kader van het Aletta Jacobs stimuleringsfonds). Zij publiceert regelmatig op het terrein van het algemeen bestuurs(proces)recht en het omgevingsrecht. Hanna is onder meer rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Nederland en lid en plaatsvervangend vz. Bezwaarschriftencommissie ministerie van VWS.
prof. Albert Verheij is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder het verbintenissenrecht. Hij is als raadsheer-plaatsvervanger verbonden aan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Mr. Emil Verheul is universitair hoofddocent privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan Wijn & Stael Advocaten. Zijn onderzoek heeft betrekking op het vermogensrecht in brede zin, met een bijzondere nadruk op het goederen- en insolventierecht. In 2018 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over het eigendomsvoorbehoud. Hij is redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht, redactiemedewerker van het Tijdschrift voor Insolventierecht, bewerker en lid van de hoofdredactie van de serie Wessels Insolventierecht en voorzitter van de Ars Aequi Boekenraad Privaatrecht.
Prof. mr. dr. Leon Verstappen is sinds 1998 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bekleedt de leerstoel privaatrecht, in het bijzonder het notarieel recht. Zijn expertise ligt met name in het familierecht en het eigendomsrecht. Hij is raadsheer-plaatsvervanger Gerechtshof Den Haag en verbonden aan Hekkelman Advocaten en Notarissen als juridisch adviseur.
Prof. mr. dr. Frank Verstijlen studeerde Nederlands recht en fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg, alwaar hij in 1998 is gepromoveerd. Sinds 2001 is hij hoogleraar privaatrecht in het bijzonder het goederenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorts is hij redacteur van de losbladige Faillissementswet en Tekst & Commentaar Insolventierecht en daarnaast nog annotator van de Nederlandse Jurisprudentie.
In 2011 werd hij door zijn 'peers' verkozen tot 'Lantaarn van het insolventierecht' en hij was lid van de Commissie Insolventierecht die adviseerde over een herziening van de Faillissementswet.
mr. dr. B. Waaijer is verbonden als counsel aan Dentons.
Prof. mr. dr. Jan Berend Wezeman is als hoogleraar Handelsrecht en Ondernemingsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is onder meer redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht, het journal Onderneming en Financiering (O&F) en redacteur SDU Commentaar Ondernemingsrecht.
Prof. mr. dr. Thijs van Zanten is hoogleraar Overeenkomst en Zekerheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is Thijs cassatieadvocaat en partner bij Wijn & Stael Advocaten in Utrecht. Tevens is hij voorzitter van de redactie van Tijdschrift voor Insolventierecht, lid van de hoofdredactie van de serie Wessels Insolventierecht en van de Adviescommissie Insolventierecht van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Mr. Tim van Zuijlen is docent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, alsmede promovendus bij Privaatrecht. Met zijn technische kennis over juridische kennissystemen, AI en legal tech draagt hij bij aan de technische kant van de opleiding IT-recht. Zo is hij nauw betrokken bij het vak ‘IT in de context van het recht’ en coördineert hij het vak ‘Recht en Informatiemanagement’. Zijn onderzoek richt zich op de juridische aspecten van duurzaam produceren en consumeren (i.h.b. geplande veroudering) en verbintenissenrecht (i.h.b. consumentenrecht). Zijn onderwijs sluit daarbij aan. Zo draagt hij in de master IT-recht bij aan het vak E-commerce, consumenten-bescherming en platformen.
Laatst gewijzigd: | 24 oktober 2024 13:15 |