Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderwijs Postacademisch Onderwijs

Consumentenrecht en ambtshalve toetsing: wat staat er op het spel?

Logo van de belangrijkste punten verstrekker

Wat is een duidelijke prijs? Wanneer heeft de consument een bedenktijd? Prof. mr. dr. C.M.D.S. Pavillon en mr. L.B.A. Tigelaar behandelen de eisen die de wet aan consumentencontracten verbindt en wat de gevolgen van een schending zijn. Hierbij speelt een belangrijke rol dat de rechter consumentenrecht ambtshalve – uit eigen beweging – toepast. Ook in verstekken. De gevolgen van die toetsing gaan ver. Er zijn steeds meer consumentenrechten waar de handelaar rekening mee moet houden: de docenten praten u bij over de laatste ontwikkelingen!

Vanwege de ongelijke verhouding tussen consument en handelaar is op basis van jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU en de Hoge Raad ambtshalve ingrijpen van de rechter vereist. De rechter zal ambtshalve nagaan of aan consumentenbeschermende regels op het terrein van algemene voorwaarden (oneerlijke bedingen), de informatieplichten (denk aan de bedenktijd en de prijs) en krediet (kredietwaardigheidstoetsing) is voldaan. In geval van een schending zal de rechter hier ambtshalve gevolgen aan moeten verbinden. De rechter garandeert zo de effectieve bescherming van de consument en geeft invulling aan het vereiste dat inbreuken op het Europees consumentenrecht op evenredige, doeltreffende en afschrikkende wijze worden gesanctioneerd. De ambtshalve toetsing heeft verstrekkende gevolgen voor handelaren (webshops, verhuurders, aannemers, advocaten): zo kan een vordering (gedeeltelijk) worden afgewezen. In de cursus wordt stilgestaan bij de ambtshalve getoetste consumentenregels (wat houden deze in? waar moet een handelaar rekening mee houden?) en bij de gevolgen van een schending (wat riskeert een handelaar?). De ambtshalve toetsing wordt aan de hand van recente (praktijk)voorbeelden geconcretiseerd. Denk aan de afwijzing van de vordering van een kinderopvang, omdat deze de ouders bij het aangaan van de overeenkomst niet heeft gewezen op de bedenktijd. Of de afwijzing van de vordering van een advocaat omdat het uurtarief onduidelijk is.

Tijdens deze cursus krijgen cursisten tips en tricks over de juiste toepassing van de belangrijkste consumentenregelingen en gevolgen van een schending hiervan. Deze cursus is bijzonder interessant voor advocaten, bedrijfsjuristen, rechtsbijstandsverzekeraars/adviseurs van consumenten en/of handelaren die contracten sluiten met consumenten.

De docenten

Charlotte Pavillon
Charlotte Pavillon

Prof. mr. dr. C.M.D.S. (Charlotte) Pavillon is sinds maart 2017 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als universitair hoofddocent verbintenissenrecht. Per 1 januari 2018 is zij benoemd tot hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht. Zij heeft ruime ervaring op het gebied van de ambtshalve toetsing en doceert hier regelmatig over.

decoratieve afbeelding
Leonieke Tigelaar

Mr. L.B.A. (Leonieke) Tigelaar is vanaf 2017 universitair docent verbintenissenrecht aan de RUG. Leonieke doceert diverse vakken waarin consumentenregelgeving aan de orde komt.

Alle informatie op een rijtje

Docenten
Prof. mr. dr. C.M.D.S. (Charlotte) Pavillon en mr. L.B.A. (Leonieke) Tigelaar
Datum
Donderdag 20 maart 2025
Ontvangst
13.30 uur
Tijd
14.00 uut tot 17.15 uur
Plaats
Faculteit Rechtsgeleerdheid, Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen
Cursusprijs
€ 375,- vrijgesteld van BTW en inclusief (digitaal) cursusmateriaal
Studiepunten
3 NOvA-punten, KNB-punten,
MfN-punten, alsmede overige punten op aanvraag
Doelgroep
Advocaten, bedrijfsjuristen, rechtsbijstandsverzekeraars/adviseurs van consumenten en/of handelaren die contracten sluiten met consumenten
Didactiek
Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
Voorwaarden
Op deze cursus is onze inschrijf- en annuleringsregeling van toepassing
Laatst gewijzigd:08 januari 2025 16:45