Dr. Kirsten Henckel ontvangt NWO-XS beurs voor onderzoek naar vaststelling toepasselijk recht met betrekking tot eigendom digitale activa
Kirsten Henckel, universitair docent Internationaal Privaatrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft onlangs een beurs ontvangen vanuit het NWO SGW Open Competitie XS programma. Henckel ontvangt de beurs voor haar onderzoek naar de vaststelling van het toepasselijk recht met betrekking tot eigendom van digitale activa (en andere goederenrechtelijke aspecten).
Eigendom van digitale activa
Cryptovaluta en -tokens hebben voor een blijvende verandering op de financiële markten gezorgd. Het blijft echter moeilijk om te bepalen welk recht(sstelsel) de eigendom van die activa vaststelt. Doorgaans wordt aangeknoopt bij een geografische locatie, zoals de locatie van de zaak waarvan het eigendom moet worden vastgesteld. Die oplossing staat echter op gespannen voet met digitale activa en de onderliggende technologieën, omdat die niet gebonden zijn aan centrale autoriteit of grenzen.
Eigendomsprobleem oplossen en handvatten bieden
Henckels onderzoekproject is getiteld ‘Ownership of digital assets: issues of conflicting laws’. Het doel van het project is tweeledig. Ten eerste gaat Henckel onderzoeken hoe het recht dat de eigendom van digitale activa regelt gevonden moet worden. Ten tweede zal ze bekijken hoe deze oplossing in het Nederlandse rechtssysteem kan worden geïntegreerd.
Uiteindelijk wil Henckel met behulp van dit onderzoeksproject het eigendomsprobleem van digitale activa (in het internationaal privaatrecht) oplossen en de Nederlandse wetgever handvatten bieden voor verbetering van het juridisch kader bij opkomende technologische veranderingen. Het project wordt door Henckel zelfstandig uitgevoerd en loopt van februari tot en met december 2025.
NWO SGW Open Competitie XS programma
Het NWO SGW Open Competitie XS programma selecteert voorstellen voor fundamenteel, door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek binnen het veld van Sociale en Geesteswetenschappen (SGW). De beurs bedraagt €50.000.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 09 januari 2025 11:19 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?