Michel Vols, Michelle Bruijn en Els Schipaanboord krijgen WODC-onderzoek Opiumwet toegekend
Prof. Michel Vols, dr. Michelle Bruijn en mr. Els Schipaanboord hebben financiering toegekend gekregen van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum). Daarmee zullen ze onderzoeken hoe vaak burgemeesters hun bevoegdheden uit de Opiumwet inzetten in de strijd tegen drugscriminaliteit.
Sluiting van panden
Burgemeesters kunnen op basis van de Opiumwet optreden tegen drugshandel. Ze kunnen besluiten om een woning of lokaal pand te sluiten of een last onder dwangsom op te leggen.
Voor het WODC zullen Vols, Bruijn en Schipaanboord onderzoeken hoe vaak burgemeesters in de jaren 2021-2023 panden sloten, welke redenen de sluitingen hadden en hoe vaak betrokkenen bezwaar maakten en naar de rechter stapten. Bruijn en Vols deden eerder vergelijkbaar onderzoek naar de jaren 2018-2020.
Voor een tweede, aansluitend onderzoek zullen Vols, Bruijn en Schipaanboord samenwerken met collega’s van onderzoeksbureau Pro Facto. Ze slaan de handen ineen om te analyseren wat de gevolgen van een sluiting zijn voor bewoners, de buurt, ondernemers en verhuurders. Ook dit onderzoek wordt verricht in opdracht van het WODC.
Uitkomsten en duur van het onderzoek
De twee onderzoeken zijn gestart in november 2024. Ze zullen in de loop van 2025 worden afgerond. De resultaten van het onderzoek zullen worden besproken door de regering en het parlement, maar hopelijk kunnen ook burgemeesters en rechters ervan leren.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 25 november 2024 14:54 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?