Dr. Emil Verheul ontvangt NWO-XS beurs om onderzoek te doen naar eigendom van digitale objecten
Emil Verheul, universitair hoofddocent goederenrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft onlangs een beurs ontvangen vanuit het NWO SGW Open Competitie XS programma. Verheul ontving de beurs voor zijn onderzoek naar eigendom van digitale objecten, getiteld ‘Ownership of digital assets – how future-proof is Dutch property law?’
Alleen eigendom van fysieke objecten
Digitale objecten spelen een steeds grotere rol in de economie en maatschappij. Het vermogen van zowel individuen als ondernemingen wordt tegenwoordig niet enkel meer door fysieke objecten bepaald, maar steeds meer door digitale objecten. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan e-books, databestanden, domeinnamen, cryptomunten en andere non-fungible tokens.
Het Nederlandse goederenrecht is echter niet ingesteld op deze ontwikkeling. Op dit moment kun je alleen eigenaar zijn van fysieke objecten, waardoor er veel onduidelijkheden bestaan over de juridische status van digitale objecten.
Juridisch kader voor eigendom digitale objecten ontwikkelen
Het doel van Verheuls project is het ontwikkelen van een juridisch kader voor eigendom van digitale objecten. Hij maakt daarvoor gebruik van rechtsvergelijking met het Duitse en Amerikaans recht en kijk ook naar al bestaande modelwetgeving. Het project gaat in februari 2025 van start en zal een jaar duren.
NWO SGW Open Competitie XS programma
Het NWO SGW Open Competitie XS programma selecteert voorstellen voor fundamenteel, door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek binnen het veld van Sociale en Geesteswetenschappen (SGW). De beurs bedraagt €50.000.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 31 oktober 2024 16:24 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.