Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Dr. Michelle Bruijn en dr. Kostia Gorobets ontvangen Veni-beurs van NWO

17 juli 2024
-
dr. Michelle Bruijn en dr. Kostiantyn Gorobets

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dr. Michelle Bruijn en dr. Kostia Gorobets een Veni-subsidie toegekend. Bruijn gaat de subsidie besteden aan onderzoek naar de bescherming tegen huisuitzettingen. Gorobets gaat het toegekende bedrag gebruiken voor rechtsfilosofisch onderzoek naar een alternatieve versie van het internationaal recht in Rusland.

PROHOUSE

Jaarlijks worden in Nederland duizenden mensen uit hun huis gezet, met nadelige gevolgen voor individuen en de samenleving. Hoewel rechtbanken een belangrijke taak hebben in het beschermen van mensenrechten, toont juridisch onderzoek aan dat internationale mensenrechtenverdragen een betere bescherming tegen huisuitzetting vereisen dan nationale rechtbanken doorgaans bieden.

Hoe Nederlandse rechtbanken bescherming bieden tegen huisuitzetting is nog grotendeels onduidelijk. Eerder onderzoek richt zich vooral op privaatrechtelijke zaken en het recht op huisvesting van huurders. De even belangrijke eigendomsrechten, huisuitzettingen van andere bewoners (bijv. huiseigenaren en krakers) en uitzettingen op initiatief van lokale overheden worden vaak over het hoofd gezien.

In haar onderzoeksproject PROHOUSE onderzoekt Bruijn hoe rechters burgers beschermen tegen huisuitzettingen en wat de invloed is van het recht op huisvesting en het recht eigendom op de rechterlijke besluitvorming in Nederlandse huisuitzettingszaken. Ze maakt hiervoor gebruik van innovatieve machine learning technieken om automatisch huisuitzettingszaken te identificeren en te analyseren.

Alternative Legalities: How the Russian Invasion of Ukraine Fractures International Law

Rusland rechtvaardigt de invasie van Oekraïne niet door te wijzen op specifieke regels en verdragen, maar door middel van historische voorbeelden en mythen. Een beroep op de NAVO-expansie en een veroordeling van de westerse hypocrisie gaan gepaard met verwijzingen naar de soevereiniteit van Rusland, diens roemrijke verleden en het unieke karakter van de Russische beschaving.

Dit construeert een parellelle juridische realiteit waarin regels geen centrale rol meer spelen. Die parellelle realiteit maakt inbreuk op het internationaal recht als universeel normenstelsel voor het gedrag van staten. Gorobets’ rechtsfilosofisch onderzoek zal zich richten op een analyse van de alternatieve versie van het internationaal recht en zijn imperialistisch potentieel. Daarin is de eerste stap het bestuderen van de structuur van de alternatieve legaliteit van Rusland. Daarvoor zal Gorobets zowel rechtsfilosofie als narratieve analysemethoden gebruiken.

De aanvraagprocedure

De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs, maakt onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en richt zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Bij het aanvragen van een Veni-beurs dienen onderzoekers een voorontwerp in, waarbij ze hun onderzoek in 100 woorden moeten kunnen uitleggen. In de tweede ronde mogen ze een volledig onderzoeksvoorstel indienen en hun onderzoek in vijf minuten pitchen aan een panel.

Onderzoekers aan wie de beurs wordt toegekend, kunnen een bedrag tot 320.000 euro ontvangen waarmee ze hun onderzoeksideeën de komende drie jaar verder kunnen ontwikkelen. Dit jaar werden er 1308 aanvragen ingediend en kregen 174 onderzoekers uiteindelijk een beurs toegekend.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:18 juli 2024 16:54
View this page in: English

Meer nieuws