Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Dr. Marlies Hesselman en collega’s krijgen financiering toegekend voor project Women in Solidarity for Energy (WISE)

28 mei 2024
dr. Marlies Hesselman

Het project Women in Solidarity for Energy (WISE), onder leiding van onder andere dr. Marlies Hesselman van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft financiering toegekend gekregen van het Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) financieringssysteem van de Europese Unie.

Meer bewustzijn voor energierechten van alleenstaande vrouwen

Alleenstaande vrouwen en moeders ervaren grote moeite met het deelnemen in de rechtvaardige en schone energietransitie en zijn vaak oververtegenwoordigd onder huishoudens die leven in ‘energiearmoede’. Vaak hebben deze vrouwen weinig zeggenschap over hun leefsituatie en worstelen ze met schaarse middelen om in de basisbehoeften van hun gezin te voorzien, waaronder het gebruik van energie voor verwarmen, verlichten en andere noodzakelijke behoeften, of het verhogen van energie-efficiëntie. Het leven in energiearmoede raakt aan de mensenrechten op een waardig leven, toegang tot adequate diensten, gezondheid en huisvesting, zoals vastgelegd in het Handvest voor Fundamentele Rechten van de EU (CFREU) en de EU-pijler van sociale rechten.

Het project Women in Solidarity for Energy (WISE) heeft drie overkoepelende doelen:

  • Bewustwording van het recht op energie en energierechtvaardigheid voor vrouwen creëren onder 700 tot 1000 EU-burgers
  • Energiekennis van alleenstaande vrouwen vergroten
  • Ruim 140 alleenstaande vrouwen aan de hand van trainingen in staat stellen om deel te nemen aan het ontwikkelen van beleid voor een rechtvaardigere energietransitie.

‘Recht op Energie’

Aan WISE werken onderzoekers en non-profitorganisatie uit Nederland, Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Bulgarije, Italië en Griekenland mee. Hesselman zal Work Package 3 van het project leiden, waarmee richting wordt gegeven aan het concept van het ‘Recht op Energie’ in het EU recht. Aan de hand van Work Package 3 wordt een reeks materialen over dit nieuwe recht geproduceerd, waarmee de implementatie van het project wordt ondersteund.

De geproduceerde materialen worden in meer dan 15 EU-talen vertaald via een ‘Translate-a-thon’ voor RUG-studenten, zodat zij betrokken raken bij het project en kunnen worden gekoppeld aan professionals die aan het thema energiearmoede werken.

Voortborduren op een netwerk en werkpakket

Een van de middelen die voor het WISE-project worden bijgewerkt en vertaald, is de 'Right to Energy Toolkit'. Hesselman produceerde deze toolkit eerder als onderdeel van het Europese COST Action Network: ENGAGER - European Energy Poverty: Knowledge Innovation and Agenda Co-Creation, dat tussen 2017 en 2022 werd gefinancierd door het Cooperation for Science and Technology Scheme van de Europese Unie. Als onderdeel van het netwerk leidde Hesselman vier jaar lang het werkpakket over interdisciplinaire dialogen omtrent energiearmoede. Het WISE-project bouwt hier nog weer op voort, met een focus op het recht op energie en de genderdimensie.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:29 mei 2024 10:57
View this page in: English

Meer nieuws

  • 22 april 2025

    Impact | Online advies over het demonstratierecht

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...

  • 22 april 2025

    Hoe wapen je je tegen de macht van Big Tech?

    Hoe kunnen we met zijn allen minder afhankelijk worden van Big Tech? Een actuele en prangende vraag die ook binnen de RUG speelt. Recent ging er een petitie rond van een groep stafleden die ervoor pleiten dat de RUG zich losmaakt van Google en...

  • 15 april 2025

    Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceert podcast Recht op Nieuws

    De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert op 16 april 2025 de eerste aflevering van diens podcast Recht op Nieuws. Het thema van de eerste aflevering is: ‘Kan de overheid straks zomaar organisaties verbieden?’