Dr. Jasper Verstappen krijgt NWO Embassy Science Fellowship toegekend
Jasper Verstappen, universitair docent IT-recht aan onze faculteit, heeft het NWO Embassy Science Fellowship toegekend gekregen. Hij krijgt een beurs van 25.000 euro om in Singapore onderzoek te doen naar AI-beleid en -wetgeving.
Samenwerkingskansen in kaart brengen
Het project waaraan Verstappen de komende maanden gaat werken, is getiteld ‘Artificial Intelligence: collaborate with Singapore on AI for the Public Good and ASEAN’. Hij gaat drie maanden bij de Nederlandse ambassade in Singapore werken. Daar gaat hij een overzicht maken van de wetgeving en het beleid dat bestaat omtrent AI. Ook gaat hij onderzoek doen naar data die gebruikt wordt om gegevens te delen. Op basis daarvan gaat hij helpen bepalen welke samenwerkingskansen er voor bedrijven en beleidsmakers in Nederland en Singapore bestaan.
Verstappen wil met zijn onderzoek dieper ingaan op een van de prioriteitsgebieden van de recente gepubliceerde National Technology Strategy, AI en Data Sharing. Het doel is om de routekaart en strategie voor Singapore verder te ontwikkelen, maar ook om de rol van Singapore te gebruiken om aansluiting te vinden bij het Research & Development en het commerciële potentieel van de ASEAN-landen.
Context van Verstappens onderzoek
De overheid in Singapore heeft verschillende plannen ontwikkeld die ten grondslag liggen aan de algehele transformatie naar een digitale stadstaat. Het land positioneert zichzelf als innovatiehub en als leider op het gebied van digitalisering, specifiek op het gebied van Artificial Intelligence.
Nederland heeft in Singapore een goede positie op het gebied van digitalisering. Er vinden vaak uitwisselingen tussen onze overheden plaats en er zijn verschillende verbindingen tussen publiek-private samenwerkingsverbanden in Nederland en Singapore.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 24 juli 2024 15:42 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...