Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Dr. Ceciel Nieuwenhout krijgt financiering toegekend voor onderzoek marktordening energiesysteem richting CO2-neutrale toekomst

16 juli 2024
dr. Ceciel Nieuwenhout

Het onderzoeksproject ‘Market Organisation of the Dutch Energy System (MODES)’, waaraan dr. Ceciel Nieuwenhout van de Faculteit Rechtsgeleerdheid meewerkt, heeft financiering toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Organisatie van energiesector

Om ervoor te zorgen dat het variabele aanbod van zonne- en windenergie wordt afgestemd op de energievraag en er altijd genoeg energie is, moet de organisatie van de energiesector veranderen. Een breed consortium van Nederlandse kennisinstellingen richt zich op de vraag hoe de Nederlandse energiesector tijdens en na de energietransitie georganiseerd moet worden.

In het kader daarvan lanceerde de NWO in 2023 de call ‘Marktordening van het energiesysteem in 2050’ als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De call was gericht op kennisontwikkeling over de gewenste marktordening in relatie tot het energiesysteem in 2050.

-
Alle partijen die betrokken zullen zijn bij het MODES-project

Market Organisation of the Dutch Energy System

Het consortium ‘Market Organisation of the Dutch Energy System (MODES)’, waaraan ruim veertig partijen meewerken, heeft de financiering voor deze call binnengehaald. MODES richt zich op de vraag: Welke combinatie van marktordening, regels en beleid verlagen de risico’s en leiden tot een energiesysteem dat de vraag van de maatschappij aan kan (zowel op het gebied van verduurzaming als op het gebied van betrouwbaarheid)? Voor het project is een subsidie van € 4.151.462 toegekend, waarmee onder andere promovendi worden aangesteld en conferenties worden georganiseerd. Het project gaat in januari 2025 van start en zal vijf jaar duren.

Rol van Nieuwenhout en de RUG

De rol van Nieuwenhout (en de Rechtenfaculteit) binnen MODES is de leiding van het werkpakket dat zich bezighoudt met de marktorganisatie voor het Noordzee-energiesysteem. Nieuwenhout onderzoekt, samen met de promovendus die hiervoor aangenomen wordt, hoe het juridisch en regulatoir kader moet worden aangepast om het systeem te krijgen dat sociaal-maatschappelijk de meeste baten heeft. Hiervoor moeten bijvoorbeeld de regels over uitbreiding van energie-infrastructuur worden geoptimaliseerd: op dit moment wordt dat voor elektriciteit en gas los van elkaar bepaald. Ook moet er in de transitie naar 2050 toe genoeg investeringszekerheid blijven voor windparkontwikkelaars en infrastructuurontwikkelaars.

Dit project sluit aan bij eerdere onderzoeksprojecten van het Groningen Centre of Energy Law and Sustainability (GCELS) op het gebied van energieactiviteiten op zee, bijvoorbeeld PROMOTioN, DOSTA en HybridLabs.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:16 juli 2024 17:25
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 01 juli 2024

    Collectieve quizzes om kennisbehoud te verbeteren

    Nina Mileva, Universitair docent Publiek Internationaal Recht, vertelt over haar lesmethode gebaseerd op een korte herhalingsquiz, genaamd de 'Quick Review Quiz'

  • 18 juni 2024

    Onderzoekers maken demonstratierecht voor iedereen helder

    Wat houdt het recht om te demonstreren precies in? Wat mag en moet de overheid bij demonstraties doen, en welke rechten en plichten hebben demonstranten? Demonstratie-expert Berend Roorda krijgt vrijwel dagelijks vragen over dit onderwerp. Met een...