Dr. Willem Janssen benoemd tot bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht
Per 1 september 2023 is mr. dr. Willem Janssen benoemd tot bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is ingesteld door de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht (NVvA) en ondergebracht bij de sectie Europees en Economisch Recht (EER) van de vakgroep Bedrijfsrecht, Europees Recht en Belastingrecht (BEB).
Het aanbestedingsrecht vervult een essentiële functie in onze samenleving. Elk jaar besteden meer dan 250.000 overheden in de Europese Unie 14%-19% van het Europese BNP aan de publieke inkoop van diensten, werken en leveringen. In Nederland komt dit neer op meer dan 86 miljard per jaar. Dit rechtsgebied, gestoeld op beginselen van non-discriminatie, gelijkheid, transparantie en proportionaliteit binnen de Europese Unie én Nederland, is van groot belang voor een goede verhouding tussen overheid en markt. Discussies over de strijd tegen klimaatverandering en sociale ongelijkheid, de toekomst van de Europese interne markt en globalisering zorgen voor een versterkte nadruk op de vraag hoe de markt voor overheidsopdrachten rechtvaardig gereguleerd kan worden. De effectieve werking van dit rechtsgebied is echter geen gegeven, en vereist wetenschappelijke aandacht in onderzoek én onderwijs.
Gezien het sterke Europese én economische karakter van dit rechtsgebied maakt de leerstoel onderdeel uit van de sectie Europees en Economisch Recht. Janssen zal onderwijs verzorgen en onderzoek verrichten in het kader van het onderzoeksthema Protecting European Citizens and Market Participants.
Curriculum vitae
Willem Janssen (’s-Hertogenbosch, 1988) is hoofddocent Europees en Nederlands aanbestedingsrecht bij Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij onderzoeker bij het Centre for Regulation and Enforcement in Europe (RENFORCE) en het Centre for Public Procurement (UUCePP). Zijn onderzoekslijn ‘Public Procurement (Law) for Good’ richt zich op uitdagende vraagstukken binnen het Europees en Nederlands aanbestedingsrecht, zoals het spanningsveld tussen marktintegratie en klimaatverandering of tussen globalisering en sociale ongelijkheid.
Hij publiceert regelmatig over het aanbestedingsrecht in Engelstalige en Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschriften, is een veelgevraagd docent en spreker over het aanbestedingsrecht, mede in relatie tot duurzame ontwikkeling, en was visiting scholar aan de George Washington University in 2014 en de Universiteit van Kopenhagen in 2021. In september 2022 werd hij benoemd door de Minister van Economische Zaken en Klimaat tot voorzitter van de Adviescommissie Gids Proportionaliteit. Ook is hij onder andere co-redacteur van Tekst en Commentaar Aanbestedingsrecht, lid van de European Procurement Law Group en redactielid van het Tijdschrift Aanbestedingsrecht en Staatssteun. Hij is actief betrokken bij het verbeteren van de aanbestedingspraktijk, waaronder als co-host van de podcasts BESTEK – de Aanbestedingspodcast / the Public Procurement Podcast.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 12:21 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?