Nieuwe, toegankelijke RUG-bewegwijzering
Zelfstandig de weg kunnen vinden in een gebouw kan soms een uitdaging zijn. Wat hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren, is bewegwijzering. De Rijksuniversiteit Groningen heeft de afgelopen maanden, samen met externe gespecialiseerde ontwerpers op het gebied van bewegwijzering en toegankelijkheid, gewerkt aan een ontwerp voor nieuwe bewegwijzering.
Nieuwe, toegankelijke bewegwijzering
Het doel van de nieuwe bewegwijzering is om studenten, medewerkers en bezoekers beter de weg te laten vinden in de gebouwen van de RUG en zo gemakkelijker de gewenste locatie te laten vinden.
Bij het ontwerpen van de nieuwe bewegwijzering heeft de RUG rekening gehouden met verschillende toegankelijkheidsfactoren. Denk hierbij aan lettergrootte, kleurcontrasten, lettertype en locatie van de bebording. Hierbij is specifiek rekening gehouden met de mobiliteit van mensen met een fysieke beperking (denk aan iemand in een rolstoel of met beperkt zicht) zodat zij zich beter kunnen oriënteren en hun bestemming zelfstandig kunnen vinden.
De kamerbordjes hebben een totale make-over gehad; de bordjes bevatten minder informatie zodat ze sneller zijn te scannen, de letters zijn flink vergroot en er zijn tactiele elementen (reliëf en/of braille) toegevoegd. Daarnaast zijn ook de ruimtenummers erg vergroot.
Rölinggebouw
De bezoekers van het nieuwe Rölinggebouw (het nieuwe onderkomen voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid) hebben de primeur. Daar is de nieuwe bewegwijzering voor het eerst toegepast. Later wordt het ook ingezet in het Feringa gebouw.
De nieuwe bewegwijzering is tot stand gekomen met behulp van Eurorouting uit Leeuwarden i.c.m. Accessibility (onderdeel van Bartimeus, uit Utrecht).
Hulp van medewerkers en studenten
De wens voor nieuwe, toegankelijke bewegwijzering is een nadrukkelijke wens van bezoekers met een beperking. Tijdens de ontwerpfase is in het Harmoniecomplex het nieuwe format getest met enkele gebruikersgroepen. De feedback van deze groep is verwerkt in het uiteindelijke ontwerp. Een ander veelgevraagd deelproject is verbeterde digitale bewegwijzering, zodat bezoekers met hun mobiel visueel en gesproken worden begeleid door de RUG-gebouwen. Of dit project kan worden gerealiseerd, is helaas nog niet duidelijk.
Meldpunt Toegankelijkheid
Heb je suggesties voor verbetering van de fysieke en digitale toegankelijkheid bij de RUG? Neem dan contact op met het Meldpunt Toegankelijkheid, bereikbaar via toegankelijkheid rug.nl.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 oktober 2023 09:55 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?